FOTO Bez rúšok a rozstupov. Brit Awards dominovali ženy, laureáti ďakovali zdravotníkom

TA3 TASR
12.5.2021 12:37

Laureáti hudobných cien Brit Awards počas utorkovej odovzdávacej ceremónie kritizovali hudobný priemysel a ďakovali pracovníkom z prvej línie boja proti novému koronavírusu.

FOTO Bez rúšok a rozstupov. Brit Awards dominovali ženy, laureáti ďakovali zdravotníkom
TASR/AP

Ako píše britská spravodajská stanica Sky News, takmer všetky ceny vyhrali ženy - speváčka Dua Lipa, skupina Little Mix a Taylor Swift si všetky prevzali ocenenia osobne na pódiu. Slávnostného večera, ktorý bol súčasťou pilotného projektu britskej vlády s cieľom otestovať bezpečnosť hromadných akcií, sa zúčastnilo dovedna 4000 ľudí, z čoho 2500 boli pracovníci z prvej línie. Účastníci nemali nasadené rúška a ani nemuseli dodržiavať rozostupy.

Britská speváčka Dua Lipa, ktorá získala ocenenia za album roka a za najlepšiu umelkyňu svoju ďakovnú reč využila na poďakovanie sa britským zdravotníkom bojujúcim proti koronavírusu a iným pracovníkom z kritickej infraštruktúry, ako aj na výzvu britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, aby podporil zvýšenie ich platov. "Myslím, že by sme ich mali oceniť mohutným, mohutným potleskom a odkázať Borisovi (Johnsonovi), že všetci podporujeme spravodlivé zvýšenie miezd pracovníkom z prvej línie," povedala Dua Lipa.

Zdravotníkom sa poďakoval aj britský spevák Harry Styles - autor najlepšej skladby "Watermelon Sugar - a americká speváčka Taylor Swift, ktorá dostala prestížne ocenenie Global Icon Award za mimoriadny príspevok k rozvoju hudobnej scény ako vôbec prvá žena v dejinách Brit Awards.

Cenu pre britskú skupinu roka získalo po prvý raz v dejinách cien čisto ženské zoskupenie Little Mix, pozostávajúce z Leigh-Anne Pinnockovej, Jade Thirlwallovej and Perrie Edwardsovej. "Nie je ľahké, byť ženou v britskom popovom priemysle," povedala Pinnocková na pódiu. "Boli sme svedkami dominancie bielych mužov, mizogýnie a sexizmu," dodala.

Ceny dostali aj zahraniční umelci, medzi nimi aj americká umelkyňa Billie Eilish za najlepšiu zahraničnú speváčku. Cenu za najlepšieho zahraničného speváka odovzdala kanadskému interpretovi The Weeknd bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová, avšak nie osobne, ale prostredníctvom videooposolstva.

Účastníci ceremónie sa museli preukázať negatívnym výsledkom PCR testu a o niekoľko dní sa musia opäť otestovať na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok