Pandémia slabne, pribúda depresií. Ľudia sú na konci so silami, hovorí psychiatrička

TA3
11.5.2021 06:00

Už viac ako rok pravidlá nášho každodenného života nastavujú odborníci, krajina je v núdzovom stave, dovolenky v zahraničí sú zakázané. Namiesto debaty o počasí sa s priateľmi či rodinou rozprávame o očkovaní. Sme ešte stále slobodní ľudia so slobodnou vôľou? Čo tento stav robí s našou psychikou? O dopade pandemických opatrení na náš duševný stav sme hovorili s psychiatričkou Soňou Belanskou.

Pandémia slabne, pribúda depresií. Ľudia sú na konci so silami, hovorí psychiatrička
TASR/AP

Rozdiel medzi prvou a druhou vlnou

Podľa psychiatričky prevládali počas prvej a druhej vlny pandémie v spoločnosti rozdielne pocity. Pocit úzkosti a spolupatričnosti z jari 2020 vystriedali odlišné nálady. Medzi ľuďmi sa ku koncu roka šíril pocit bezmocnosti, keďže v druhej vlne nám chýbali jednoznačné pravidlá a dobre komunikované posolstvá. Chaos podľa Belanskej prevládal v samotných opatreniach, aj v tom, ako boli podané verejnosti. Výsledkom bol hnev a frustrácia, ktoré pozorovali na svojich pacientoch aj lekári. "K tomu sa pridal fakt, že druhá vlna pandémie bola veľmi dlhá," dopĺňa psychiatrička. Ľudia cítia únavu, vyčerpanie, sú na konci s psychickými rezervami.

Podľa Belanskej v súčasnosti zaznamenávame na jednej strane zlepšenie pandemickej situácie, ale na druhej strane aj "zhoršovanie údajov v oblasti duševného zdravia populácie". "Veľmi nám narastajú prípady ľudí, ktorí navštevujú naše ambulancie, alebo volajú na linky pomoci kvôli depresívnym a úzkostným stavom, a to nielen po prekonaní samotného Covidu, ale po prekonaní celého tohto ťažkého roku," hovorí psychatrička.

To, že na opatrenia a obmedzenia reagujeme hnevom a nespokojnosťou, je prirodzená reakcia, pripomína Belanská. Únava zo samotnej pandémie, ale možno ešte viac únava z opatrení a obmedzení, spôsobila, že energetické, fyzické či psychické sily ľudí sú vyčerpané a nutne potrebujú zregenerovať, vysvetlila Belanská. "Človek nie je stroj ani perpetuum mobile. Každý podľa svojej preferencie potrebuje istú zmenu vo svojom živote, zmenu mimo vychodený rámec," upozorňuje. Ide pritom o dovolenku, zmenu prostredia, stretnutia s blízkymi, "pretože z toho čerpáme silu, z toho čerpáme regeneráciu a nárok na to je úplne legitímny".

Búrka na sociálnych sieťach

Počas pandémie sme na sociálnych sieťach mohli sledovať ostré výmeny názorov, urážky, nadávky, útoky. Belanská pripomína, že v ľuďoch je nahromadená agresia. Do toho vstupuje špecifický fenomén sociálnych sietí. Agresívnych reakcií podľa nej boli schopní aj ľudia, ktorých sme pred pandémiou považovali za pokojných. "Mimo pandémie sme vedeli negativitu a agresivitu odfiltrovať, zvládnuť a akoby odstrániť zo svojho prežívania primeranými spôsobmi, napríklad šport, cvičenie, stretávanie sa s priateľmi," hovorí lekárka. Pandémia nám tieto možnosti vzala.

"Celý rok boli ľudia zatvorení doma vo svojich malých svetoch, vo svojich malých rodinách a nemali sa ako zbavovať negatívnych emócií, chýbali nám prostriedky, na ktoré sme v našej spoločnosti zvyknutí," zdôvodňuje Belanská, prečo je v ľuďoch nazhromaždé také množstvo negativity. "A teraz je tu jediná platforma, kde sa ľudia môžu tejto negativity zbaviť, a to sú sociálne siete," skonštatovala Belanská. Sociálne siete podľa nej prispeli k polarizácii spoločnosti. Ľudia podľa nej premýšľajú v póloch, pričom skutočnosť je oveľa pestrejšia.

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

Únava zo samotnej pandémie, ale možno ešte viac únava z opatrení a obmedzení, spôsobila, že energetické, fyzické či psychické sily ľudí sú vyčerpané a nutne potrebujú zregenerovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok