Kolíková sa stretla aj s Hegerom: Cítim silnú podporu premiéra

TA3
10.5.2021 09:52

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková čelí odvolávaniu. Stretla sa aj s premiérom Eduardom Hegerom, od ktorého podľa svojich slov cíti silnú podporu. Vláda zároveň nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov národnej rady na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti. Rozhodla o tom na online rokovaní.

Kolíková sa stretla aj s Hegerom: Cítim silnú podporu premiéra
TASR/Jaroslav Novák

Za ministerkou stojí aj vlastná strana

Ministerka Kolíková po stretnutí s premiérom Hegerom uviedla, že časť hnutia OĽANO mala viaceré výhrady a otázky. Myslí si, že ich zodpovedala všetky. "Verím, že tieto vysvetlenia budú dostatočné," uviedla s tým, že sa zaujímali najmä o nájom budovy ministerstva spravodlivosti. Cíti však veľkú podporu premiéra i jeho vlády. "Cítim veľmi silne podporu strany Za ľudí, rovnako cítim podporu aj od vlády, aj od premiéra Hegera, ktorá je dnes aj vyjadrená podporným stanoviskom adresovaným parlamentu," vyhlásila na tlačovej konferencii pred rokovaním parlamentu.

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová potvrdila, že strana za ňou stojí. Obvinenia voči Kolíkovej nazvala "kombináciou pokrytectva a nesúdnosti""Strany Smer a Hlas chcú vysloviť nedôveru. Najabsurdnejší dôvod je kritika a odmietanie reforiem navrhovaných touto vládou, ide však o potrebné reformy. Fico a Pellegrini by sa mali pozrieť do zrkadla," dodala Remišová. Kolíková si podľa nej svoju prácu vykonáva profesionálne.

Súčasť politického boja?

K odvolávaniu ministerky prijala stanovisko aj vláda. Uvádza, že návrh na vyslovenie nedôvery šéfke rezortu spravodlivosti vníma ako súčasť politického boja, ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ale zároveň aj ako vážny útok na princípy právneho štátu. "Prvým dôvodom na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti má byť jej údajná neodbornosť. Vo vzťahu k tomu je potrebné uviesť, že vláda SR si uvedomuje, že očista justície a snaha výrazne sfunkčniť procesy v justičnom prostredí je v príkrom rozpore so záujmom navrhovateľov podpísaných pod návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti, avšak pre toto účelové konanie vláda SR nemá žiadne pochopenie," uvádza sa v stanovisku vlády.

Tvrdia, že počas predošlých vlád prišlo za aktívneho príspevku navrhovateľov k masívnemu rozkrádaniu verejných zdrojov a pre účinné vyvodenie spravodlivosti je mimoriadne dôležité, aby aj justičné prostredie prešlo potrebnou reformou, modernizáciou a špecializáciou, k čomu ministerka spravodlivosti od svojho nástupu robí všetky potrebné kroky.

Odvolávanie iniciovala opozícia

Jedným z dôvodov na vyslovenie nedôvery je obvinenie ministerky spravodlivosti z klamstva pri "komentovaní tragického úmrtia generála Milana Lučanského či úmrtia advokáta Ľubomíra Krivočenka vo výkone väzby". Vláda odmieta a odsudzuje politické zneužívanie týchto udalostí, ako aj snahy vnášať do spoločnosti nepriateľské emócie. Vládny kabinet v tejto súvislosti privítal rozhodnutie ministerky spravodlivosti vytvoriť širokú kontrolnú komisiu s cieľom objasniť okolnosti úmrtia Lučanského. Zo záverečnej správy tejto kontrolnej komisie vyplynulo, že komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú verziu udalosti, v zmysle ktorej došlo k pokusu o samovraždu a následnému úmrtiu Lučanského.

Ďalším dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť skutočnosť, že Ministerstvo spravodlivosti SR poskytlo žiadateľom dotácie na podporu ľudských práv v objeme vyše 700.000 eur. "Vláda SR konštatuje, že je prinajmenšom paradoxné, ak takýto dôvod uvádzajú poslanci za stranu Smer-SD. Pretože to bolo práve za vlády Smeru-SD v roku 2016, keď bola dotačná schéma na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie zverená Ministerstvu spravodlivosti SR," uvádza sa v stanovisku vlády.

Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia. Kolíková má na nej čeliť odvolávaniu. Šéf Smeru-SD Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS so spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS. Nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Hlas-SD sa už vyjadrili, že budú hlasovať za odvolanie Kolíkovej. Koalícia ministerku podrží. Hoci má klub OĽANO ešte viaceré "nejasnosti", s opozíciou hlasovať nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok