Procházka rok po páde vlády: Pravicové strany sa nepoučili

SITA
11.10.2012 11:20

Dnešné predbiehanie sa pravicových strán v parlamente, ani spôsob, akým zatiaľ hľadajú spoločného kandidáta do prezidentských volieb, nesvedčí podľa poslanca za KDH Radoslava Procházku o tom, že by sa poučili z lekcií pri páde vlády pred rokom a akoby si pýtali ďalšiu.

Procházka rok po páde vlády: Pravicové strany sa nepoučili
SITA

Ako povedal Procházka, pád vlády pred rokom ponúkol totiž vtedajšej koalícii dve zásadné lekcie. „Prvá znie tak, že vyhranený súboj eg sa často končí totálnou prehrou oboch strán. Druhá spočíva v poznaní, že zákulisné dohody niekoľkých nositeľov vplyvu mohli stačiť kedysi, ale nestačia a nebudú stačiť v situácii, keď je pravica rozdrobená na omrvinky. Ak však pred starosťou o vlastné egá neuprednostníme spoločné hľadanie a presadzovanie strategického cieľa, budeme sa ďalej motať od prehry k prehre,“ vyhlásil Procházka.

S odstupom času sa podľa Procházku zároveň ukazuje, že nám okrem kultúry chýbajú aj niektoré inštitucionálne záruky stability, napríklad v podobe, v akej ich majú v Nemecku, kde je pád vlády ústavne podmienený súčasným nájdením väčšiny pre novú vládu. „Ak by sme tieto bežné nástroje vedeli použiť aj my, nemuseli sme v čase hlbokej krízy a neistoty stratiť pol roka samoúčelnými politickými schválnosťami,“ povedal s tým, že výkon politiky ako technológie moci mal na Slovensku vždy prednosť pred politikou ako snahou dosiahnuť konkrétny verejný záujem. „Nevidím z tejto mentálnej kazajky inú cestu, ako celkovú generačnú obnovu slovenskej politiky,“ dodal.

Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) padla pri hlasovaní o zvýšení záruk v eurovale v utorok 11. októbra 2011 večer, keď nezískala dôveru poslancov Národnej rady SR. Poslanci jedným hlasovaním neschválili ani zvýšenie objemu slovenských záruk v eurovale. Za euroval a zároveň za dôveru vláde hlasovalo 55 zo 124 prítomných poslancov, potrebných bolo najmenej 76 hlasov. Deväť poslancov hlasovalo proti a 60 nehlasovalo. Vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády Ivete Radičovej znamenalo koniec celého jej kabinetu.

Za euroval a vyslovenie dôvery vláde pred rokom hlasovali všetci prítomní poslanci za SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, Martin Fecko zo skupiny Obyčajní ľudia (OĽ). Poslanci za Smer-SD sa pred hlasovaním prezentovali, ale nehlasovali, čím zariadili uznášaniaschopnosť parlamentu. Proti boli členovia SNS a bývalí členovia tejto strany Anna Belousovová a Rudolf Pučík. Liberáli zo SaS ani traja poslanci z OĽ sa na hlasovaní nezúčastnili.

Pred rokom padla vláda Ivety Radičovej

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok