Dostane Grécko ďalšie dva roky na rozpočtové škrty?

SITA
11.10.2012 10:20

Grécko potrebuje dvojročný odklad na splnenie plánu, podľa ktorého majú Atény znižovať svoj rozpočtový deficit. Vyhlásila to vo štvrtok šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Dostane Grécko ďalšie dva roky na rozpočtové škrty?
SITA

"Ďalšie dva roky sú potrebné, aby krajina vôbec dokázala zvládnuť program fiškálnej konsolidácie," uviedla Lagardeové počas návštevy Tokia.

Medzinárodným menový fond v utorok konštatoval, že Grécko nesplní päťročný plán znižovania dlhu, ku ktorému sa zaviazalo v rámci medzinárodnej dohody o úverovom programe v objeme 130 mld. eur. Verejný dlh Grécka podľa inštitúcie do roku 2017 klesne na 152,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny, dohoda s MMF a EÚ však počítala s jeho znížením na 137,3 % HDP.

Od roku 2014 malo Grécko vytvárať primárny rozpočtový prebytok okolo 4,5 % HDP, čo je podmienkou pre stlačenie dlhu na 120 % HDP v roku 2020. MMF však predpokladá, že tento cieľ Atény dosiahnu až v roku 2016. Oneskorenie pri plnení dohodnutých rozpočtových cieľov zdôvodňuje inštitúcia hlbším než očakávaným poklesom ekonomiky a viaznucimi reformami.

Grécky minister financií Yannis Stournaras predtým tento týždeň uviedol, že medzinárodní veritelia zvažujú poskytnúť Aténam viac času na splnenie rozpočtových cieľov. Podľa Sturnasa o možnom posune časového plánu rokuje tzv. trojka veriteľských inštitúcií, teda MMF, EÚ a Európska centrálna banka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok