MMF vyzval bohaté krajiny na riešenie zadlženosti

SITA
11.10.2012 09:23

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval bohaté krajiny sveta na ráznejšie kroky vzhľadom na to, že pretrváva dlhová kríza v Európe a USA spolu s Japonskom dosahujú iba malý pokrok pri riešení problému ich rozpočtových deficitov.

MMF vyzval bohaté krajiny na riešenie zadlženosti
SITA

Šéfka MMF Christine Lagardeová vo štvrtok uviedla, že ekonomickú neistotu zväčšujú aj politické spory a spomaľujú rast vyspelých aj rozvíjajúcich sa ekonomík. "Očakávame odvážne a spoločné kroky," povedala Lagardeová novinárom pred schôdzkou MMF, ktorá bude v piatok a sobotu v Tokiu.

MMF vyjadril sklamanie z nekoordinovanej reakcie Európy na dlhovú krízu a varoval, že nedávny pokles nákladov na požičiavanie si v prípade takých zadlžených štátov, ako je Španielsko, sa môže ukázať ako krátkodobý, ak lídri eurozóny neprídu s komplexným a dôveryhodným programom. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v stredu večer znížila rating Madridu tesne nad úroveň špekulatívneho pásma. MMF vyhlásil, že je pripravený podporiť európsku núdzovú pomoc pre Španielsko, ak o ňu Madrid požiada.

Japonský minister financií Koriki Džodžima označil zadlženosť eurozóny a problémy jej finančného sektora za najväčšie riziko pre globálnu ekonomiku a uviedol, že pre Európu je veľmi dôležité rýchlo realizovať kroky, ktoré sa dohodli s cieľom riešiť krízu. "Dúfame, že Európania prekonajú konflikty v názoroch a posilnia svoju snahu o zjednotenie a vytvorenie skutočnej menovej únie," konštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok