Pollák: Očkovanie riadia odborníci, ich stratégii dôverujeme

TA3 TASR
6.5.2021 14:25

Stratégiu očkovania majú v rukách odborníci, ktorým plne dôverujeme. Tvrdí to poslanec NR SR za hnutie OĽANO Peter Pollák ml., ktorý tak reaguje na dezinterpretáciu svojho výroku o očkovaní rómskych komunít vakcínou Johnson & Johnson.

Pollák: Očkovanie riadia odborníci, ich stratégii dôverujeme
TASR/Henrich Mišovič

Ľuďom treba vysvetliť, že sa netreba báť

"Prioritou je pre nás zaočkovať čo najviac ľudí, pretože len tak dokážeme poraziť pandémiu. Nie je však v našich rukách ani odbornosti určovať, kto sa má zaočkovať ktorou vakcínou. Na posúdenie účinnosti vakcín pre jednotlivé skupiny ľudí podľa veku či zdravotného stavu sú tu odborníci a očkovacia stratégia, ktorú pripravili a ktorej dôverujeme,“ uviedol Peter Pollák ml. s tým, že pre úspešnosť očkovania nielen v rómskych komunitách bude kľúčová najmä podporná kampaň.

„Ľuďom treba vysvetliť, že očkovania sa vôbec nemusia báť. V tejto chvíli je dôležité čo najskôr sa zaregistrovať na očkovanie. Preto budeme aj v spolupráci so splnomocnenkyňou pre rómske komunity hľadať najefektívnejšie formy osvety očkovania priamo v rómskych komunitách,“ dodal Pollák ml.

Kolektívna imunita

Rovnaký názor zastáva aj poslanec Európskeho parlamentu za hnutie OĽANO Peter Pollák st. „Na vytvorenie kolektívnej imunity je potrebné, aby sa zaočkovalo čo najviac ľudí a to aj v marginalizovaných rómskych komunitách. Preto je nevyhnutné prekonať všetky bariéry, ktoré aktuálne bránia vakcinácii v rómskych osídleniach,“ hovorí europoslanec Pollák.

„Je dôležité, aby sa pri voľbe vakcín postupovalo podľa vakcinačnej stratégie, aby voľba vakcíny zohľadňovala vek, zdravotný stav a ostatné faktory tak ako tomu je v prípade celej populácie. Preferovanie akejkoľvek vakcíny v rómskych komunitách nie je na mieste, postupovať treba tak ako sa postupuje aj u ostatných obyvateľov,“ dodáva Peter Pollák st.

k stratégii očkovania v marginalizovaných rómskych komunitách zasadne na Úrade vlády koordinačný tím za účasti premiéra, ministra zdravotníctva, poslanca Európskeho parlamentu Petra Polláka a ďalších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok