Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci premenili hodváb na 3D tlačenú recyklovateľnú kožu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je koža užitočný materiál, jej získavanie zo zvierat nie je práve najekologickejší spôsob. Teraz však výskumníci z Tuftskej univerzity vytvorili z hodvábu nový materiál podobný koži, ktorý sa dá 3D tlačiť do požadovaného tvaru a navyše sa dá aj ľahko recyklovať pre použitie v nových produktoch.

Vďaka svojej všestrannosti a trvanlivosti sa koža používa už tisíce rokov, no moderná masová výroba znamená, že má pomerne veľkú ekologickú stopu. Chovy dobytka zaberajú obrovské plochy pôdy a odvádzajú veľa vody, zatiaľ čo samotné zvieratá vypúšťajú do atmosféry množstvo metánu. No a potom sú tu ďalšie chemikálie, ktoré sa podieľajú na spracovaní tohto materiálu.

Aj preto sa vyvíjajú ekologickejšie a čistejšie alternatívy kože vyrobené z vecí, ako sú napríklad huby. Teraz tím vedcov z Tuftskej univerzity ukázali, že aj hodváb by mohol byť vhodným kandidátom.

Hodváb a koža sa zdajú byť dosť vzdialenými materiálmi, no vedcom sa podarilo vyvinúť nový spôsob spracovania hodvábu, ktorý ho robí pevnejším a odolnejším, pri zachovaní jeho flexibility a všestrannosti. Navyše si tento proces vyžaduje použitie len slabých chemikálií a je možné ho vykonať pri izbovej teplote. To všetko s menšou ekologickou stopou hodvábu.

Tím začal s bežnými hodvábnymi vláknami odobratými z kokónov priadky morušovej. Tieto vlákna potom zmiešali do suspenzie, kde sa štiepili na pôvodné bielkovinové zložky. Nasledne sa hodvábny fibroín skombinoval s plastifikátorom a zahusťovadlom rastlinnej gumy a výsledkom je materiál, ktorý sa dá 3D tlačiť. Pre posilnenie materiálu vedci najskôr položili základnú vrstvu chitosanu (materiál, ktorý dodáva mäkkýšom ich tvrdé škrupiny) zmiešanú s plastifikátorom a farbivom.

Kabelka vyrobená z novej hodvábnej kože.

Vedci tvrdia, že výsledný materiál má podobné vlastnosti ako bežná koža. Je možné ho zložiť, prepichnúť, natiahnuť a zošiť a vytvoriť tak odev a doplnky bežne vyrábané z kože. Metódu výroby 3D tlače je tiež možné vylepšiť tak, aby vytvárala vzory a textúry, aby sa tak zmenila funkcia a vzhľad materiálu.

Aby bol materiál ešte udržateľnejší, tím hovorí, že koža pochádzajúca z hodvábu sa dá ľahko recyklovať. Len čo výrobok dosiahne koniec svojej životnosti, môže sa materiál znovu rozpustiť späť do hodvábnej kašičky a vyrobiť tak úplne nový výrobok z hodvábnej kože. Aj keď skončí na skládke, materiál je biologicky odbúrateľný.

Vedci plánujú testovanie ďalších spôsobov výroby materiálu a chcú lepšie porovnať to, ako by sa dal tento materiál masívnejšie hromadiť oproti koži pochádzajúcej zo zvierat.

Výskum bol publikovaný v magazíne Materials & Design.