Deti s ťažkým priebehom covidu budú sledovať špecialisti

TA3 TASR
5.5.2021 14:30

Detská fakultná nemocnica Košice začína s ambulantným sledovaním detí, ktoré prekonali ťažšiu formu ochorenia COVID-19 alebo pediatrický zápalový multisystémový syndróm. Informovala o tom v stredu hovorkyňa nemocnice Jana Holubčíková.

Deti s ťažkým priebehom covidu budú sledovať špecialisti
TASR/Jakub Kotian (ilu)

"Deti s ťažkým priebehom infekcie COVID-19, vyžadujúcim hospitalizáciu, pozývame na kontroly, aby sme zistili, či sa u nich neobjavia dlhodobé následky, keďže ide o nové ochorenie," vysvetlila primárka Detského infekčného oddelenia DFN Dana Hudáčková. Súčasťou nového multidisciplinárneho tímu, ktorý pracuje v infektologickej ambulancii, je špecialista na detské infekčné choroby, pneumológ, kardiológ, hematológ a fyziater.

Dlhodobo sledované budú zároveň všetky deti, ktoré prekonali PIMS. Hlavným problémom pri pediatrickom zápalovovom multisystémovom syndróme (skrátene PIMS )je postihnutie srdca, ktoré môže v akútnej fáze ochorenia viesť až k potrebe pediatrickej intenzívnej starostlivosti.

Po prekonanom PIMS budú všetky deti ambulantne monitorované aspoň 12 mesiacov. "Ide o novú klinickú jednotku, ktorej dlhodobú prognózu nevieme zatiaľ predpovedať. Potrebné je preto pravidelné kardiologické sledovanie, a to aj v prípadoch, keď došlo účinkom adekvátnej liečby PIMS k úplnej úprave echokardiografického nálezu," priblížila Monika Mattová, detská kardiologička z DFN Košice, kde sa od novembra 2020 z PIMS vyliečilo už viac ako 30 detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok