Premiér: Otázku dvojakého občianstva by mala riešiť medzinárodná zmluva

SITA
10.10.2012 16:44

Najvhodnejším riešením pre Slovensko a Maďarsko v otázke dvojakého občianstva by bolo, keby obidve krajiny svoje zákony zrušili a problematiku nadobúdania druhého občianstva by upravili formou medzinárodnej zmluvy. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico po rokovaní s vysokým komisárom OBSE pre otázky národnostných menšín Knutom Vollebaekom.

Ako však dodal, toto nie je téma, ktorú by vysoký komisár otváral.

Maďarsko už minulý rok odmietlo slovenský návrh medzištátnej dohody, ktorá mala vyriešiť otázku dvojakého občianstva. "Našou povinnosťou je opätovne prichádzať s ďalšími a ďalšími návrhmi," tvrdí premiér. Pripomenul, že Slovensko zákonom o štátnom občianstve len reagovalo na jednostranne prijatý zákon v Maďarsku. "Nemôžeme celkom akceptovať, že občan SR získa občianstvo Maďarska bez toho, aby kedykoľvek vstúpil na územie Maďarska," dodal s tým, že to je troška zvláštna predstava o fungovaní medzinárodného práva. Na druhej strane premiér uznáva, že náš zákon môže vyvolať nespravodlivosti a môže spôsobiť určitú mieru diskriminácie. "Čakáme na rozhodnutie Ústavného súdu SR," uzavrel. Skupina poslancov Národnej rady SR ešte vlani v septembri napadla ustanovenia zákona, ktoré sa týkajú straty slovenského štátneho občianstva.

Komisár Vollebaek, ktorý navštívil zmiešané územia, mal podľa Fica pozitívne dojmy. Rozprávali sa spolu o viacerých otvorených otázkach, okrem štátneho občianstva rozoberali aj problém Univerzity J. Selyeho v Komárne, ktorá nespĺňa podmienky v rámci komplexnej akreditácie. "Téma postavenia Rómov na Slovensku nebola predmetom rokovania," doplnil Fico. O tejto téme sa bude komisár rozprávať s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok