Opozícia: Návrh rozpočtu je demotivačný, škodlivý a nespravodlivý

TA3, TASR
10.10.2012 15:52

Podľa predstaviteľov niektorých opozičných strán je vládny návrh štátneho rozpočtu na budúci rok demotivačný, škodlivý a nespravodlivý.

Opozícia: Návrh rozpočtu je demotivačný, škodlivý a nespravodlivý
TA3

"Zvyšuje odvody a zvyšuje dane, obmedzuje možnosť privyrobiť si, sťažuje podnikateľské prostredie a demotivuje živnostníkov podnikať," povedal na dnešnom tlačovom brífingu na pôde parlamentu podpredseda opozičnej strany Most-Híd Ivan Švejna.

Podľa neho nie je namieste ani optimizmus, že dôjde k naplneniu predpokladaných príjmov rozpočtu tak, ako si to predstavuje vláda Roberta Fica. Namiesto snahy o zvýšenie príjmov mala podľa Švejnu vláda skôr obmedziť výdavky. "My ako ľudová platforma zdieľame jednoznačne názor, že znižovať deficit sa má v prvom rade na strane výdavkov štátu," konštatoval Švejna.

Podpredseda strany SDKÚ-DS Ivan Štefanec si myslí, že vláda by mala k predloženému návrhu štátneho rozpočtu predložiť aj ospravedlnenie. Rozpočet je totiž nespravodlivý, pretože dvíha dane, poplatky a odvody, pričom znižuje príspevky do 2. dôchodkového piliera. "V rozpočte nie sú žiadne rozvojové impulzy, žiadne impulzy pre tých, ktorí chcú pracovať, byť aktívni a vzdelávať sa," vyhlásil Štefanec.

Rezerva v rozpočte, ktorá presahuje viac ako 500 miliónov eur, je podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka neobvykle veľká a je otázne, na čo ju chce vláda použiť. "Na čo pôjde táto rezerva? Na kúpu zdravotnej poisťovne od firmy Penta za 400 miliónov eur? A 100 miliónov eur na investičné stimuly vybraným podnikom?" spýtal sa Moravčík.

Záznam z opozičnej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok