Strata čuchu môže byť traumatizujúca. Ako sa z toho nezblázniť?

TA3
5.5.2021 05:00

Strata čuchu je jedným z príznakov koronavírusu. U niektorých trvá pár dní, no niekto sa trápi mesiace. Aj v domácnosti to môže byť komplikované. Keďže necítite ani sami seba, narastajú obavy aj z takých vecí, či je vaša hygiena dostatočná, či nepotrebujete ešte jednu sprchu a či sa vám naozaj čuch vráti. Ako nepodľahnúť paranoji?

Strata čuchu môže byť traumatizujúca. Ako sa z toho nezblázniť?
TASR/AP

Príznak, ktorý komplikuje život

Je to síce nepríjemný fakt, no strata čuchu je bežným symptómom koronavírusu. Ide ešte o ten miernejší príznak, život s ním však nie je až taký príjemný. Štúdia publikovaná v roku 2020 zistila, že 41 % ľudí infikovaných koronavírusom môže stratiť čuch a chuť.

Pre mnohých je to priam paralyzujúci zážitok, mnoho podnetov získavame práve cez čuchové a chuťové bunky. Ak o ne prídete, ocitnete sa v celkom inom svete. Necítite vôňu obľúbeného jedla alebo ani samých seba, a to u niektorých skutočne vyvoláva stres a čoraz častejšie sprchovanie sa.

Depresie i strach o hygienu

Vedci túto stratu vysvetľujú tým, že v nosovej dutine sú receptory, na ktoré sa koronavírus viaže, keď infikuje organizmus. Ak ste sa Covidu úspešne vyhli, alebo ste tento príznak nemali, považujte sa za tých šťastných. Mnohí to totiž opisujú ako celkom traumatizujúci zážitok, a to najmä v prípadoch, keď je strata čuchu dlhšia ako len niekoľko dní. Ľudia zažívajú úzkosť, pretože nevedia, kedy sa čuch skutočne vráti. Ďalšia štúdia z januára 2021 preukázala, že 15 % zo 487 ľudí malo depresie zo straty čuchu. 76 % opýtaných taktiež uviedlo, že sa im znížila kvalita života.

Ako sa z toho nezblázniť? Odborníci radia - držte sa svojej obvyklej rutiny, najmä čo sa týka hygieny. Mnohí totiž prepadajú do paranoidných pocitov o zlej hygiene. Tie však nemusia byť skutočné. Tento príznak by nemal mať dlhé trvanie. No vedci aj naďalej skúmajú dlhodobé dopady Covidu-19. Niektorí ľudia s "dlhým Covidom" totiž prežívajú ťažkosti aj mesiace po prekonaní koronavírusu.

Témy: COVID-19 hygiena
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok