Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektricky aktivovaná lepidlová náplasť dokáže opraviť cievy zvnútra

Elektricky aktivovaná lepidlová náplasť dokáže opraviť cievy zvnútra
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už v roku 2015 bolo vyvinuté elektricky aktivované lepidlo, ktoré sa dá použiť na lepenie predmetov vo vlhkých podmienkach alebo dokonca pod vodou. Teraz vedci preukázali, že tento materiál je možné použiť na náplasť, ktorá opraví krvné cievy zvnútra.

Pod názvom Voltaglue bolo lepidlo prvýkrát vytvorené tímom zo singapurskej Technologickej univerzity Nanyang (NTU) a od tej doby bolo vyvíjané v spolupráci s MIT. Má formu hydrogélu, ktorý obsahuje uhlíkové molekuly známe ako karbény, ktoré sú štepené na polymérne molekuly v tvare vetvy stromu, ktoré sa nazývajú dendriméry. Keď je gél vystavený elektrickému náboju, karbény sú priťahované k akýmkoľvek blízkym povrchom. Dendriméry, ktoré sú ťahané spolu s karbénmi, sa zachytia na týchto povrchoch a vytvoria väzbu. Čím vyšší je elektrický náboj, tým silnejšia je väzba.

Dr. Manisha Sing z MIT (vľavo) a doc. Terry Steele (NTU) s niekoľkými príkladmi náplasti.

V nedávnych experimentoch sa na koniec flexibilného balónikového katétra aplikovala malá náplasť potiahnutá lepidlom Voltaglue, ktorá sa potom vložila do prasacej aorty. Aj keď bola krvná cieva zo zvieraťa odstránená, bola pripojená k falošnému srdcu a bola podrobená nepretržitému prietoku krvi rýchlosťou 10 ml za minútu. Ako náhle náplasť dosiahla 3 mm trhlinu v aorte, nafúkol sa balónik na konci katétra a pritlačil náplasť nahor k trhline. Elektrické drôty vedúce po celej dĺžke katétra sa potom použili na dodanie elektrického náboja do Voltaglue na náplasti, čo spôsobilo jeho tuhnutie a stvrdnutie.

Balónikový katéter CATRE s elektricky aktivovanou náplasťou ePATCH na jeho ľavom konci.

Do troch až piatich minút lepidlo zalepilo náplasť cez trhlinu. Potom sa katéter vytiahol a náplasť sa nechala na mieste. Aj po 1 000 simulovaných úderoch srdca zostala bezpečne nalepená. To znamená, že náplasť aj lepidlo Voltaglue sú navrhnuté tak, aby sa biologicky odbúrali a boli telom neškodne absorbované v priebehu niekoľkých týždňov, ako náhle sa opravená krvná cieva bude môcť úplne uzdraviť.

Táto technológia bola patentovaná a v súčasnosti sa komercializuje ako elektricky aktivovaná náplasť ePATCH a drôtový katéter CATRE. Okrem použitia v krvných cievach by sa táto technológia mohla využiť aj v častiach tela, ako sú črevá a pažerák.