Takmer 90 percentám prípadov rakoviny kože sa dá predísť. Potrebná je včasná diagnostika

TA3/TASR
4.5.2021 05:00

Malígny melanóm je najzhubnejším kožným nádorom s rýchlou tvorbou metastáz. Patrí medzi najagresívnejšie nádorové ochorenia. Jeho výskyt u nás sa za posledných 30 rokov viac ako strojnásobil. Takmer 90 percentám prípadov tohto ochorenia sa však dá predísť vďaka včasnej diagnostike. Pripomenula to dermatologička Adriana Tomeková pri príležitosti melanómového pondelka.

Takmer 90 percentám prípadov rakoviny kože sa dá predísť. Potrebná je včasná diagnostika
TASR/František Iván

Mesiac máj je celosvetovo venovaný prevencii rakoviny kože. "Včas zachytený zhubný melanóm kože znamená záchranu života," zdôraznila Tomeková z kliniky Tomar. Prevencia melanómu je významná najmä preto, že ide o jeden z najnebezpečnejších typov rakoviny kože, ktorý rýchlo metastázuje. "Svoje telo by sme si preto mali sledovať pravidelne najmä my sami. Dôležité sú najmä pravidelné prehliadky znamienok, ktoré môžu zachrániť život. Stále je totiž príliš veľa ľudí, ktorí prevenciu rakoviny kože podceňujú," upozornila Tomeková.

Čo si treba všímať?

Nevyhnutné je sledovať, či sa nezmenila farba, tvar, veľkosť či povrch znamienok. V prípade zmeny je potrebné vyhľadať lekára. Pripomenula, že posledných 35 rokov vzrástol výskyt rakoviny kože na celom svete až štvornásobne. "Napriek tomu mnohí ľudia, ktorí sú potenciálne ohrození, na rakovinu nemyslia," dodala Tomeková.

Témy: nádor rakovina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok