Jednoduché a šikovné riešenie pre firmy, ktoré nie sú pripravené na homeoffice

Natívny článok - Slovak Telekom
6.5.2021 07:00

Pandémia koronavírusu priniesla na Slovensko aj požiadavku na prácu z domu. Homeoffice u nás doteraz nebol veľmi rozšírený, preto naň veľa firiem nebolo z hľadiska IT infraštruktúry pripravených. Notebookov je nedostatok, domáce pripojenia nie sú zabezpečené a konektivita internetu v domácnostiach nie je dostatočná a stabilná.

Jednoduché a šikovné riešenie pre firmy, ktoré nie sú pripravené na homeoffice

Aj keď si nariadenia vlády vyžiadali v niektorých firmách prácu zamestnancov z domu, nie každá to zvládla plynule a bez problémov. Mnohé totiž používajú systémy ako napríklad CRM, čiže systémy pre riadenie vzťahov so zákazníkmi, prípadne veľké účtovné systémy, pre ktoré nedokázali hneď zabezpečiť vzdialené pripojenie.

Manažovaná a úplne bezpečná služba

Na tieto problémy sa pozreli odborníci známeho operátora a navrhli efektívne riešenie. „Slovak Telekom na seba berie kompletne celé bremeno a konečný užívateľ toto riešenie dostane ako manažovanú službu, ktorá funguje veľmi jednoducho. Rovnako je to aj z pohľadu jeho zamestnancov, ktorí v podstate dostanú VPN prístup a ním sa priamo pripájajú z domu akoby k nám na dátové centrum a cez toto dátové centrum k svojmu zamestnávateľovi do jeho systémov. Z pohľadu zamestnanca to vyzerá rovnako, ako keby bol v práci,“ hovorí Tomáš Tencer zo Slovak Telekomu. Výhodou je, že firma nepotrebuje žiadne IT znalosti a žiaden hardvér. Jej infrašruktúru operátor pripojí so svojím centrom pomocou tzv. IPsec tunela. Priamo do centra operátora sa potom pripájajú samotní zamestnanci. Výhodou je zároveň aj zabezpečenie dostatočnej bezpečnosti pripojenia.

Priority určí zamestnávateľ

Často sa však stáva, že internetové pripojenie zdieľajú všetci členovia rodiny, čo môže komplikovať stabilitu. Operátor preto ponúka aj hardvérové zariadenie, ktoré dokáže pripojenie pre vybrané aplikácie ustrážiť. „Aplikáciám, ktoré sú nevyhnutné pre prácu z domu, udelíme vyššiu prioritu a pre menej dôležité zabezpečíme nižšiu kapacitu pripojenia. Tým zabezpečíme, že to, čo potrebuje človek pre svoju prácu z domu, mu bude fungovať,“ opisuje Tencer.

Zariadenie vyvažuje stabilitu internetu aj pomocou integrovaného LTE pripojenia cez SIM kartu. Prioritizácia aplikácií je na zamestnávateľovi. On určuje, ktoré aplikácie sú kľúčové pre prácu zamestnanca. Ak by došlo k výpadku internetu, ide celá konektivita cez SIM kartu a človek tak výpadok ani nepostrehne. Využívať pripojenie cez SIM kartu je možné aj na úplné zabezpečenie potrebnej kapacity a úplne tak eliminovať prípadné nedostatky domáceho pripojenia zamestnancov.

Tenký klient eliminuje bezpečnostné riziká

Niektoré firmy však nemajú potrebné hardvérové vybavenie, teda zamestnanci nemajú notebooky, ktoré by si jednoducho zobrali domov. V tomto prípade vie operátor vytvoriť riešenie tzv. tenký klient. Používateľ sa vie pripojiť na diaľku do pracovného prostredia napríklad len cez webový prehliadač prostredníctvom ľubovoľného zariadenia (domáce PC, notebook a pod.). To umožňuje využiť akýkoľvek počítač, cez ktorý sa zamestnanec pripojí na vzdialenú plochu. Vďaka nemu sa zamestnanec vie pripojiť na diaľku do pracovného prostredia napríklad len cez webový prehliadač prostredníctvom ľubovoľného zariadenia (domáce PC, notebook a pod.). To umožňuje využiť akýkoľvek počítač, cez ktorý sa zamestnanec pripojí na vzdialenú plochu.

Kolaboračné platformy pre jednoduchšiu tímovu prácu

Kompletné riešenie práce z domu obsahuje aj možnosť poskytovania rôznych platforiem na zefektívnenie spolupráce viacerých zamestnancov ako telekonferencie alebo práca viacerých zamestnancov na jednom projekte. Manažované služby pre domácu kanceláriu od Slovak Telekomu by tak mohli pomôcť viacerým moderným firmám zefektívniť prácu z domu. Takéto zaujímavé riešenia by si však mohli nájsť uplatnenie aj po skončení pandémie, čím by prispeli k celkovej digitálnej transformácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok