Sú aj iné spôsoby, ako pomôcť rodinám. KDH je proti zvýšeniu daní

TA3 TASR
3.5.2021 13:50

Možností, ako pomôcť rodinám, je viacero, ale zvýšenie dane nie je cesta. Uviedlo to mimoparlamentné KDH v reakcii na plánovanú daňovo-odvodovú reformu z dielne vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorá počíta aj so zvyšovaním dane z pridanej hodnoty.

Sú aj iné spôsoby, ako pomôcť rodinám. KDH je proti zvýšeniu daní
TASR/Pavel Neubauer

Progresívny daňový bonus

Podľa KDH by namiesto toho, aby štát vybral a populisticky rozdal, mal radšej nechať rodinám s deťmi to, čo si zarobili. "Ak chceme pomôcť rodinám s deťmi, neberme im ťažko zarobené peniaze, ale nechajme ich v peňaženkách rodičov. To znamená zvýšiť daňové bonusy, nie dane," vysvetlil predseda strany Milan Majerský.

KDH podľa jeho slov dlhodobo presadzuje zvýšenie daňového bonusu pre všetky deti do 18 rokov až do výšky 100 eur na dieťa, ktorý rastie s počtom detí. Takýto progresívny daňový bonus na dieťa by podľa neho adresne pomáhal pracujúcim rodinám s viacerými deťmi, ktoré sú vo zvýšenej miere ohrozené chudobou, a štát by to stálo rádovo menej ako návrh ministra financií.

Hrozba inflácie

Pre rodičov a rodiny, kde príjmy nestačia, môže byť podľa KDH zvýšenie prídavkov na deti v poriadku, ale financovať by sa malo z úspor alebo z lepšieho výberu DPH a iných daní. "Prijatím návrhu Igora Matoviča by na Slovensku nastalo dramatické zdražovanie. Zvyšovanie DPH môže spustiť prudkú špirálu inflácie a znehodnotenie úspor obyvateľstva," predpovedá Majerský s tým, že už v súčasnosti niektoré tovary zdraželi o desiatky percent.

Hnutie zároveň upozornilo, že vláda osobitne v takýchto zásadných opatreniach musí komunikovať jednotne. "Na jednej strane ministerstvo práce a rodiny avizuje zámer prijať Národnú stratégiu na podporu rodiny a demografického rastu v SR do roku 2030, ktorý vítame. Na druhej strane však popritom minister financií zverejňuje dôležité politiky a nepripravené opatrenia cez statusy na sociálnej sieti," kritizuje Majerský. Takéto konanie podľa neho zbytočne dehonestuje dobré snahy a k voličom je nepoctivé a neúctivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok