Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biologicky odbúrateľné špongie z peľu rastlín nasajú olejové škvrny

Biologicky odbúrateľné špongie z peľu rastlín nasajú olejové škvrny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci použili častice z peľu rastlín na vytvorenie špongií, ktoré by mohli nasiaknuť olejové škvrny v kontaminovaných vodných zdrojoch a potom sa dajú biologicky odbúrať. Proces výroby tohto špeciálneho gélu je pritom opísaný ako podobný výrobe mydla.

Tím vedcov zo singapurskej Technologickej univerzity Nanyang (NTU) a z juhokórejskej Sungkyunkwanskej univerzity začal s peľovými časticami slnečnice, ktoré už boli pokryté prirodzene sa vyskytujúcim lepkavým spojivom na báze oleja. Toto spojivo sa odstránilo inkubáciou častíc v alkalických podmienkach počas troch dní, pričom zostala ich gélová vnútorná látka.

Tento gél bol potom lyofilizovaný a vznikol trojrozmerný porézny materiál podobný špongii, ktorý bol následne zahriaty na 200 ° C, aby sa stabilizoval. Nakoniec bol materiál potiahnutý vrstvou kyseliny stearovej, čo je mastná kyselina nachádzajúca sa v rastlinnom a živočíšnom tuku.

Každá výsledná špongia má priemer 5 centimetrov, aj keď by sa dala vyrobiť oveľa väčšia pre komerčné použitie. Špongie sú veľmi pórovité, ale pridaním kyseliny stearovej sú tiež hydrofóbne, čo znamená, že odpudzujú vodu. Preto ak sa umiestnia do vody znečistenej olejom, nasávajú iba olej a nenasýtia sa vodou.

Šarža peľových špongií.

Počas laboratórnych testov, ktoré zahŕňali rôzne druhy olejov a rozpúšťadiel, sa zistilo, že tieto špongie majú absorpčnú kapacitu podobnú ako komerčne dostupné polypropylénové absorbenty. Na rozdiel od týchto produktov vyrobených z ropy sú však peľové špongie vyrobené z obnoviteľných materiálov, ktoré sa po vyradení dajú biologicky odbúrať. Každá špongia sa pritom dá po vyžmýkaní opätovne použiť aspoň desaťkrát.

Vedci tvrdia, že citlivým doladením materiálových vlastností sa im úspešne podarilo vyvinúť špongiu, ktorá sa dokáže selektívne zacieliť na olej v kontaminovaných vodných zdrojoch a absorbovať ho. Vďaka použitiu materiálu, ktorý sa v prírode nachádza v hojnej miere, je táto špongia tiež cenovo dostupná, biologicky odbúrateľná a ekologická.

Výskum bol opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Advanced Functional Materials.

Kľúčoví členovia výskumného tímu NTU zľava doprava: doktorand Mohammed Shahrudin Ibrahim, magisterská študentka Deng Jingyu, vedecký pracovník Dr. Zhao Ze a profesor Cho Nam-Joon.