Tak takto?!: Skončí referendum o predčasných voľbách na ústavnom súde?

TA3
3.5.2021 06:30

Petičný výbor za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách dnes odovzdáva prezidentke petičné hárky s viac ako 600 tisíc podpismi občanov.

Tak takto?!: Skončí referendum o predčasných voľbách na ústavnom súde?
TASR/František Iván

Vyzbierali ich za jedenásť týždňov, čím sa táto akcia zaradila medzi najrýchlejšie občianske petičné akcie v dejinách samostatnej Slovenskej republiky. Prezidentka by mala vyhlásiť referendum do tridsiatich dní, alebo sa môže obrátiť s otázkou na ústavný súd a ten musí rozhodnúť do šesťdesiatich dní.

Inštitút referenda na Slovensku upravuje Ústava SR. Podľa nej referendum vyhlasuje prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov. Táto podmienka je splnená. Napriek tomu sa ozývajú hlasy niektorých ústavných právnikov, že referendum nemôže byť nástrojom na zmenu politických pomerov. Faktom však je, že predmetom referenda nesmú byť iba základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet.

O tom, či výkon poslaneckého mandátu patrí medzi základné ľudské práva, či občania majú právo hlasovať o skrátení volebného obdobia, ale aj o tom, čo bude znamenať prípadné odmietnutie tohto referenda bude dnes reč v relácii Tak takto?! o 12:30. Hosťom Anky Žitnej bude ústavný právnik Radoslav Procházka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok