Ficov kabinet schválil návrh rozpočtu na budúci rok

TA3. SITA, TASR
10.10.2012 11:12

Budúcoročný rozpočet s deficitom tesne pod hranicou 3 % je podľa premiéra Roberta Fica absolútne reálny. "Vychádza z momentálnych možností, ktoré Slovensko má," podotkol po dnešnom schválení rozpočtu vládnym kabinetom.

Ficov kabinet schválil návrh rozpočtu na budúci rok
SITA

Upozornil, že navrhovaný rozpočet, ktorý teraz mieri do parlamentu, garantuje SR miesto v jadre eurozóny. Deficit je v ňom nastavený pod úrovňou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), k čomu sa Slovensko v minulosti zaviazalo. "Je pripravený v roku 2013 reagovať na možné krízové javy," dodal Fico s tým, že ministerstvo financií naplánovalo v rozpočte na tento účel rezervy.

Ich objem predstavuje takmer 550 miliónov eur. Celkovo 229 miliónov eur má pritiecť vďaka opätovne otvorenému druhému dôchodkovému pilieru, pričom až začiatkom budúceho roka budú jasné celkové čísla vystúpených a presná výška takto získaných peňazí.

Na zhoršenú ekonomickú situáciu sa v rozpočte vyčleňuje aj ďalších 313 miliónov eur. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vysvetlil, že tieto zdroje zostanú nedotknuté až do aktuálnej makroprognózy na jar budúceho roka.

"Pripravujeme rozpočet na rok 2013 v mimoriadnom, krízovom období. Období, kedy sa dajú veľmi ťažko predpokladať príjmy z daní. V období, kedy nevieme, ako dopadne eurozóna a kedy nevieme vylúčiť krízové faktory, ktoré môžu meniť rozpočet," upozornil premiér. Aj z tohto dôvodu si cení postoje sociálnych partnerov. "Nemám pocit, že je dnes taká situácia, že by niekto chodil a búchal po stole," uzavrel.

Pod dve percentá v roku 2015?

Deficit štátneho rozpočtu má budúci rok klesnúť o 616 miliónov eur na 3,059 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2013, ktorý dnes schválila vláda. Na tento rok je naplánovaný schodok v objeme 3,675 miliardy eur.

Príjmy štátu by mali oproti tomuto roku vzrásť o 552 miliónov eur na 14,177 miliardy eur. Naopak, výdavky sú naplánované nižšie o 65 miliónov eur a dosiahnu tak 17,235 miliardy eur.

Rozpočet verejnej správy na nasledujúce roky je zostavený tak, aby v budúcom roku dosiahol deficit 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2014 na úrovni 2,4 % a v roku 2015 vo výške 1,9 % HDP.
Najviac peňazí, 2,46 miliardy eur, má z rozpočtu získať ministerstvo školstva. Nasleduje ministerstvo dopravy s vyčlenenou sumou 2,29 miliardy eur a ministerstvo práce s 2,17 miliardou eur.

Najviac si má oproti tomuto roku polepšiť ministerstvo životného prostredia, a to o 220 miliónov eur. Viac o 175 miliónov eur dostal rezort práce, ministerstvo dopravy si polepšilo o 162 miliónov eur a ministerstvo financií o 144 miliónov eur.

Najvýraznejšie sa obmedzili prostriedky v kapitole všeobecnej pokladničnej správy, a to o 684 miliónov eur. O 163 miliónov eur menej má ministerstvo pôdohospodárstva, rezort obrany oproti tohtoročnému rozpočtu prišiel o necelých 50 miliónov eur.

Záznam z vládnej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok