Pred rokom padla vláda, expremiérka cíti spoluzodpovednosť

SITA
10.10.2012 13:36

Expremiérka Iveta Radičová sa cíti za pád jej vlády aj po roku spoluzodpovedná. Vláda padla pri hlasovaní o zvýšení záruk v eurovale v utorok 11. októbra 2011 večer, keď nezískala dôveru poslancov Národnej rady.

Pred rokom padla vláda, expremiérka cíti spoluzodpovednosť
SITA

Nedôvera vláde

Poslanci jedným hlasovaním neschválili ani zvýšenie objemu slovenských záruk v eurovale. Za euroval a zároveň za dôveru vláde hlasovalo 55 zo 124 prítomných poslancov, potrebných bolo najmenej 76 hlasov. Deväť poslancov hlasovalo proti a 60 nehlasovalo.


Vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády Ivete Radičovej znamenalo koniec celého jej kabinetu. „Som spoluzodpovedná za neudržanie vlády, pretože som bola premiérka. Nedokončila som volebné obdobie, nedokončila som programové vyhlásenie vlády. Všetci z môjho okolia mi vyčítajú, že permanentne opakujem svoju spoluzodpovednosť, ale ja to robím práve preto,“ povedala Radičová.

Za svoju chybu Radičová považuje fakt, že nepresvedčila Smer-SD, aby svoje vecné rozhodnutie podporiť hlasovanie za eurotémy realizoval pri hlasovaní. „V Spolkovej republike Nemecko opozícia zahlasovala za toto riešenie. Tu Fico uprednostnil výmenu vlády na téme, kde vecne so mnou súhlasil. Keď bola taká silná potreba Smeru prevziať moc a tento moment a fakt si niektorí koaliční partneri neuvedomili v plnej nahote, moje možnosti ďalšieho vyjednávania boli uzavreté. Napokon vývoj ukázal, že spoločné rozhodnutia na úrovni eurozóny a EÚ sú pre nás potrebné ako soľ,“ zdôraznila.

Po voľbách odišla z politiky

Radičová po marcových predčasných parlamentných voľbách z politiky odišla. „Sedem rokov vo vrcholovej politike, sedem rokov mnohých riešení, rozhodnutí, či už z postu ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny a dodnes mám na stene hlasovanie naprieč politickým spektrom o zákone o sociálnom poistení … Vyvoláva mi to pokoj v duši,“ povedala, pričom pripomenula aj spustenie najťažšej reformy na vnútornej scéne, reformy právneho štátu, popritom zlepšenie postavenia a mena Slovenskej republiky. „Je to príbeh, pod ktorý sa s hrdosťou podpíšem. Ale pre politickú scénu v Slovenskej republike si myslím, že je veľmi potrebné otvorene pomenovať spoluzodpovednosť i zodpovednosť za vývoj až po dnešok, pravdivo a otvorene predostrieť a predložiť riešenia, víziu pre Slovensko v 21. storočí,“ uviedla. 

Za euroval a vyslovenie dôvery vláde pred rokom hlasovali všetci prítomní poslanci za SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, Martin Fecko zo skupiny Obyčajní ľudia. Poslanci za Smer-SD sa pred hlasovaním prezentovali, ale nehlasovali, čím zariadili uznášaniaschopnosť parlamentu. Proti boli členovia SNS a bývalí členovia tejto strany Anna Belousovová a Rudolf Pučík. Liberáli zo SaS ani traja poslanci z OĽ sa na hlasovaní nezúčastnili.

Liberáli by postupovali rovnako

Sloboda a Solidarita by aj dnes podľa podpredsedu strany Juraja Miškova postupovala rovnako pri hlasovaní o eurovale, ktoré bolo pred rokom spojené s vyslovením dôvery vláde. Vtedy sa na hlasovaní nezúčastnili, čo následne znamenalo pád vlády. 

„Postupovali sme podľa hodnôt a nášho programu, tak ako by každá politická strana mala. Vývoj v eurozóne nám dáva za pravdu, pretože mechanizmy, ktoré navrhujú páni v Bruseli, sú zlé, nedostatočné a nefungujú,“ povedal Miškov. Podľa neho každú chvíľu možno požiada o pomoc Španielsko, pričom trvalý euroval na jeho sanovanie nebude stačiť.

„Naše rozhodnutie nehlasovať za mechanizmus, ktorý je nefunkčný a vytvoril obrovské záväzky pre budúce generácie občanov Slovenska, sa ukazuje ako správne,“ dodal.

Druhá vec je podľa Miškova samotné spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde. „Ale to je rozhodnutie, ktoré sme neurobili my, ale premiérka Iveta Radičová, preto sa treba na tej adrese opýtať, nakoľko je ona spokojná rok po páde vlády so spojeným hlasovaním,“ povedal.

Most-Híd: Vláda padla zbytočne

Pád vlády bol podľa podpredsedu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa zbytočný krok. “Vláda padla pre euroval. Euroval funguje, rozbieha sa. Kvôli tomu povaliť vládu bola neskúsenosť a zbytočný krok. Európa ide jedným smerom a my tam musíme byť. To, čo sa stalo minulý rok, bolo úplne a úplne zbytočné,“ povedal dnes Solymos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok