Zvolen na víťaznej vlne, Marcinkova dvojgólová premiéra

TA3, SITA
9.10.2012 22:53

Súhrn výsledkov utorňajších stretnutí 9. kola najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport extraligy 2012/2013

Zvolen na víťaznej vlne, Marcinkova dvojgólová premiéra
SITA

HK Poprad - MHC Mountfield Martin 3:4 (1:0, 1:1, 1:3)
Góly: 16. Vandas (Balán, D. Buc), 24. J. Špelda (Klouda), 52. R. Tomas (Klouda, Sabolič) - 34. Dírer (L. Vartovník, Murček), 41. M. Beran (Fadrný, T. Petruška), 59. T. Petruška, 60. T. Petruška (Markovič, M. Beran)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura - Bogdaň, Smerek, 1045 divákov

Zostavy:

Poprad: Nikkilä - M. Šterbák, J. Špelda, Kovačevič, D. Kramár, Pentikäinen, M. Kurali, Ľ. Dinda, M. Turan ml. - Sabolič, Klouda, R. Tomas - Vandas, Balán, D. Buc - D. Skokan, Koskinen, S. Takáč - Gríger, B. Rapáč, Macejka
Martin: Šúrek - A. Novotný, M. Danko, R. Pukalovič ml., Tupý, Zukal, J. Perniš, Pacalaj, A. Beňa - T. Petruška, M. Beran, Fadrný - Markovič, M. Hollý, Mikušovič - Murček, L. Vartovník, Slávik - Hús, Dírer, Kentoš

Poprad začal nátlakovou hrou a v prvej tretine dominoval. Martinský gólman Šurek však bol pozorný a postupne na ňom stroskotali Buc, Klouda i Tomas. V 14. min po Koskinenovej strele mal prvý gól na hokejke Skokan, hosťujúci gólman následne kryl aj Pentikäinenovu strelu. O minútu neskôr už Poprad viedol, na konci peknej akcie druhého útoku bol Vandas - 1:0.

Úvod druhej časti patril aktívnemu Saboličovi, jeho šance na druhý gól však zostali nepremenené. Poprad zvýšil v 24. min, po vyhratom buly Kloudu skóroval od modrej Špelda. Inkasovaný gól hosťom pomohol, Beran ešte neznížil, no Dírer spomedzi kruhov namieril presne a vrátil Martin do hry.

Ako blesk padol v tretej tretine vyrovnávajúci gól Martina, Beran využil ľahostajnosť domácich bekov a vyrovnal na 2:2. Veľkú šancu prikloniť misky váh na domácu stranu mal Tomas, no uspel až vo svojej druhej tutovke počas tretej tretiny. Necelých desať minút pred koncom tretej časti sa Poprad opäť dostal do vedenia zásluhou Tomasa. Martin pritlačil, šance mali Fadrný či Novotný.

V 58 min. mal Poprad k dispozícii presilovku, no namiesto toho, aby pohodlne udržal svoj náskok fauloval Sabolič a hostia následne Petruškom v power-play vyrovnali. Poprad nemal dosť, jeho hráči opäť faulovali a 8 sekúnd pred sirénou Petruška ďalším gólom zabezpečil víťazstvo pre Martin v riadnom hracom čase.


Hlasy:

Jozef Škrak (tréner Popradu): "Dokázali sme si vytvoriť celý rad gólových príležitostí. Puk poskakoval pred bránkou aj v bránkovisku, ale veľa sme z toho nevyťažili. V samotnom závere zápasu možno aj s prispením niekoho iného hral súper do konca duelu presilové hry, z čoho vyťažil maximum."

Róbert Pukalovič (tréner Martina): "Súper strelil góly po našich chybách a mal ešte niekoľko skvelých príležitostí, ktoré však nepremenil. V posledných sekundách sme mali aj šťastie. Naši hráči však stáli tam, kde mali byť, a zachovali si chladnú hlavu."


HKm Zvolen - HK 36 Skalica 8:3 (1:1, 4:1, 3:1)

Góly: 8. L. Jurík (Škvaridlo), 21. J. Mucha (Michal Chovan, L. Jurík), 33. Huňady (Méry, Síkela), 38. P. Zuzin (Podkonický), 40. P. Zuzin (Brabenec), 47. Síkela (Huňady), 47. Michal Chovan (L. Jurík), 54. Brabenec (Juraško, P. Hraško) - 12. A. Kudrna (M. Bartánus), 23. J. Jurík (M. Bakoš), 47. Preisinger (Kutálek, R. Školiak)
Vylúčení: 1:4 na 2 min, navyše Podkonický (Zvolen) 10 min. za zhodenie rukavíc, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - R. Gajan, Tornay, 1698 divákov
Zostavy:
Zvolen: Šimko - P. Hraško, Juraško, Pichnarčík, J. Mucha, Pokovič, M. Výborný, Ťavoda - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Martin Ďaloga - Méry, Síkela, Čanky - od 19. min Huňady
Skalica: Trenčan - I. Jankovič, Vyrúbalík, L. Kozák, Trška, Barák, Gábriš, Jaborník, Srnec - Kutálek, R. Školiak, Preisinger - M. Bartánus, A. Kudrna, M. Bakoš - T. Višňovský, Holovič, R. Konečný - J. Jurík, Stieler, Klejna

Zvolenčania lepšie zachytili úvod zápasu. Do prvej vážnejšej príležitosti sa dostal v 5. min obranca Mucha, ktorý prešiel až k bránke hostí, no pri pravej žrdi neprekonal Trenčana. Skalický gólman, ktorý ešte v minulej sezóne hájil farby Zvolena, kapituloval v 8. min.

Domácim vyšlo prečíslenie dvoch na jedného, Škvaridlo si počkal na pravý moment prihrávky a na ňu správnym spôsobom reagoval kapitán L. Jurík - 1:0. Skaličania mohli vyrovnať už o minútu neskôr, keď Konečný vysunul Holoviča, ktorý išiel sám na bránku, ale neprekonal Šimka.

Podarilo sa to až v 12. min Kudrnovi, keď mu nabil spoza bránky Bartánus a útočník hostí zoči-voči pred gólmanom HKM nezaváhal. Hosťom patril záver prvej tretiny, keď Šimka dobrou strelou preveril najprv Holovič a niekoľko sekúnd pred prvou prestávkou netrafil puk do odkrytej bránky Kutálek.

Druhá tretina sa začala s osemnásťminútovým oneskorením pre technické problémy s rolbou. Domácich to nerozhodilo a hneď v úvode využili prvú presilovku v zápase. Po dvanástich sekundách Mucha spoza ľavého kruhu prestrelil všetko - i brankára Trenčana. Zvolen opäť dlho neviedol, pretože v 23. min nechala obrana HKM prejsť pred bránku Bakoša, Šimko puk vyrazil, ale na dorážku J. Juríka nemal nárok - 2:2. "Bryndziari" mali potom viac z hry, tlačili sa pred gólmana Skalice a pri avizovanom vylúčení súpera skórovali.

Rutinérskym spôsobom sa presadil Huňady, ktorý prehodil ležiaceho Trenčana. "Záhoráci" potom prepli na vyššie obrátky, strieľali často na Šimka, najväčšiu možnosť mal Stieler. Hostia však zabudli na zadné dvierka a v 38. min Podkonický vysunul do úniku P. Zuzina, ktorý sólo pretavil do štvrtého gólu. Zuzin pohotovou strelou pridal hosťom aj gól do šatne - po parádičke Brabenca a jeho prihrávke z pravej strany.
V tretej tretine videli diváci v rozpätí jednej minúty až tri góly.

Najprv Zvolenčania zvýšili vedenie na 6:2 po strele Síkelu švihom, o 23 sekúnd neskôr sa presadil strelou z ľavého kruhu Michal Chovan a o ďalšiu polminútku hostia kontrovali vyšachovaním domácej obrany, na konci akcii bol pred odkrytou bránkou voľný Presinger. Zvolenský ôsmy gól pridal v 54. min Brabenec, keď pred Trenčanom tečoval puk po strele Juraška od modrej čiary. Deviaty gól mal potom na hokejke M. Jurík, ale z ľavého kruhu mieril do žŕdky. Zvolen predviedol exhibíciu a získal tak kompletnú víťaznú zbierku všetkých súperov v úvodných desiatich zápasoch extraligy.

Hlasy:

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Dnes rozhodli výkony brankárov. Skalica na náš tretí a štvrtý gól už nestačila reagovať, hoci na ten prvý a druhý vždy reagovala. Dovtedy to bolo napäté, nám sa nedarilo, i keď sme mali hernú prevahu. Vždy, keď sme sa dostali psychicky navrch, tak nás súper dostal pekne na zem. Až keď sme dosiahli piaty gól, zápas sa vyvinul v náš prospech."

Peter Oremus (tréner Skalice): "Máme zranených veľa kvalitných hráčov, čo sa odzrkadlilo aj v tomto zápase. S týmito mladými chlapcami musíme mať trpezlivosť. Napriek tejto prehre im verím. Mrzia nás nevyužité šance v prvej tretine, čo súviselo hlavne s neskúsenosťou. Zvolen má kvalitných hráčov, ktorí využili naše chyby. Nemôžeme skláňať hlavy, musíme pracovať ďalej."


Dukla Trenčín - HC'05 Banská Bystrica 3:4 po sam. nájazdoch (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 19. O. Mikula (Šišovský, Nemčík), 28. Pardavý (Biro, Marosz), 32. Pardavý (Marosz, Habšuda) - 15. Heizer (Bambúch, F. Nemček), 31. F. Nemček (Kubka, Michal Grman), 51. Heizer (Češík, Nemček), rozhodujúci sam. nájazd: Hudec
Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc, Gašparík - Holienka, Valach, 1590 divákov
Zostavy:
Trenčín: Kristín - T. Bokroš, Biro, E. Bagin, Imrich, Habšuda, E. Bednár, Ďurkech, M. Nemčík - Pardavý, Marosz, J. Gašparovič - Tybor, Lelkeš, Sojčík - O. Mikula, Broska, Šišovský - Jakúbek, M. Adamec, B. Mravík
Banská Bystrica: Slipčenko - Richter, Bambúch, Kubka, Ketner, Michal Grman, J. Predajniansky (od 41. min Styk) - Ján Sýkora, Hudec, Lunter - Jabrocký, Heizer, Šimun - Češík, F. Nemček, Lamper - M. Hlinka, Jankovič, Petro (od 21. min Zigo)

Aj keď obe mužstvá hrali od začiatku aktívne, vypracovali si málo šancí. V úvodnej pätnásťminútovke mali domáci len jednu a hostia dve nebezpečnejšie príležitosti. V 15. min sa však gólový účet konečne otvoril, keď Banskobystričania využili presilovku.

Bambúchovu strelu od modrej čiary úspešne tečoval Heizer. Pred prvou prestávkou sa však prebudili aj domáci a v 19. min, krátko po skončení presilovky, vyrovnali. Rýchlou kombináciou vyšachovali súperovu obranu a Mikula mohol zakončiť do odkrytej bránky.

V druhej tretine začali obe strany konečne viac zamestnávať brankárov a prejavilo sa to zvýšeným počtom dramatických situácií a aj presných zásahov. V 28 min Pardavý po nájazde vymietol pavučinu v hornom rohu súperovej bránky a Trenčín sa ujal vedenia. Silnou stránkou hostí sa ukázali presilové hry, keď svoju ďalšiu využili v 31. min. Vyrazený puk doklepol zblízka do siete Nemček a bolo opäť vyrovnané.

Banskobystričania sa však tešili iba 32 sekúnd, pretože trenčianska reakcia prišla bleskovo v podobe Pardavého šikovného teču v bezprostrednej blízkosti bránky - 3:2.
Svižný hokej so streleckými pokusmi na oboch stranách pokračoval aj v ďalšom priebehu. V 51. min hostia opäť preukázali svoju silu pri početnej výhode, keď šesť sekúnd po jej skončení ešte dohrali nátlakovú akciu a Heizer z uhla prekonal súperovho gólmana.

Vyrovnaný gólový aj herný pomer vniesol do záveru zápasu dramatický náboj, ale keďže v riadnom čase sa už nikto nepresadil, nasledovalo predĺženie a potom samostatné nájazdy, v ktorých bol úspešný iba hosťujúci Michal Hudec.

Hlasy:

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Do tohto zápasu sme vstúpili so slabým pohybom. Prehrávali sme osobné súboje a pridala sa k tomu aj katastrofálna rozohrávka našich obrancov. Za tejto situácie sa na úspešný výsledok pomýšľať nedá. Škoda, že sa nám v predĺžení, alebo nájazdoch nepodarilo vybojovať ešte jeden bod navyše."

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Hráči pristúpili k tomuto zápasu zodpovedne, predviedli bojovný a kolektívny výkon. Po predchádzajúcich neúspešných výsledkoch sme sa v našej hre vrátili k bojovnosti, ktorá nás zdobila na začiatku sezóny. Za výkon, ktorým sme sa prezentovali v tomto náročnom súboji, sme si bodovať určite zaslúžili."



HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina 5:0 (2:0, 0:0, 3:0)

Góly: 3. Kuběna (Pašek, Marcel Haščák), 12. Pašek (Marcel Haščák), 41. Marcinko (Spilar), 43. R. Jenčík (Deyl), 51. Marcinko z trest. strieľania
Vylúčení: 3:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: T. Orolin - R. Bednár, Gavalier, 3475 divákov
Zostavy:
Košice: Hylák - Martin Chovan, Kolba, Deyl, M. Macejko, Michal Novák, M. Takáč, M. Gajdoš - Spilar, Marcinko, R. Jenčík - Patrik Svitana, Róbert Huna, Richard Huna - Marcel Haščák, Kuběna, Pašek - Gmitter, Marek Slovák, Mlynarovič
Žilina: M. Laco - Brcko, Rúfus, D. Devečka, Harant, Leško, Dlouhý, Sekáč, T. Staňo - Troliga, R. Krajči, M. Kokavec - Škoda, T. Varga, T. Sýkora - Lažo, Horanský, Važan - Hajnik, Valášek, Drevenák

Prvá tretina bola v réžii Košičanov. Žilina v ofenzíve neukázala prakticky nič. V 3. min sa domáci Kolba ocitol osamotený medzi kruhmi, ale nepresadil sa. Vzápätí Kuběna po ideálnej prihrávke Pašeka dostal svoj tím do vedenia - 1:0. V 9. min. bol opäť pred bránkou nepokrytý Kolba, nemieril však presne. V polovici prvej tretiny sa v presilovke najskôr zblízka nepresadil Pašek, ale tento útočník si to o pár sekúnd vynahradil, keď aj so šťastím dostal puk do žilinskej bránky - 2:0.

Hostia v druhej tretine hrozili len sporadicky. V 26. min v dobrej pozícii netrafil bránku Škoda. V polovici stretnutia sa pred brankárom Lacom nepresadil Gmitter. Ideálnu možnosť zvýšiť na 3:0 premárnil v 38. min Róbert Huna, Laco sa zaskvel pohotovým zákrokom.

Už v 11. sekunde tretej tretiny trafila parádne pod hornú žŕdku čerstvá košická posila Tomáš Marcinko. V 43. min zasunul puk za kľačiaceho hosťujúceho brankára Richard Jenčík - 4:0. Po faule Vargu na Marcinka nasledovalo trestné strieľanie, ktoré faulovaný hráč rutinérsky premenil, keď namieril medzi brankárove betóny - 5:0. Čestný úspech hostí mohol dosiahnuť Lažo, ale v oslabení neprekonal Hyláka.

Hlasy:

Pavol Zůbek (asistent trénera Košíc): "Začali sme tak, ako by mužstvo na domácom ľade malo vstúpiť do zápasu. Dobre sme korčuľovali, hrali agresívne a dali dva góly. Druhá tretina bola z našej strany nevýrazná. Sme radi, že do tretej časti sme vstúpili gólom, ktorý rozhodol stretnutie. Oživenie do našej hry priniesol Tomáš Marcinko."

Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Prvá tretina bola z našej strany zlá. Košice dominovali, my akoby sme neboli ani na ľade. Navyše, mali sme ešte štyri vylúčenia. Druhá tretina bola z našej strany najlepšia, no nevedeli sme streliť gól. V tretej dvadsaťminútovke sme to ešte chceli skúsiť, ale tretí presný zásah súpera bol rozhodujúci."


ŠHK 37 Piešťany - HK Nitra 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

Góly: 27. Haring (Chylo, Cuník), 34. Haring (H. Ručkay), 54. Haring (Lintner) - 20. M. Kováčik (T. Chrenko, Martin Segľa), 47. R. Tománek (Ordzovenský, Podstavek)
Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - M. Korba, P. Korba, 2281 divákov
Zostavy:
Piešťany: Tomek - V. Urban, Brňák, Drgoň, R. Filip, Cuník, Bučka, A. Hruška, Lintner - Stupka, Mertel, T. Melichárek - J. Ručkay, Otčenáš, H. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - B. Jánoš, V. Nemec, S. Saliji,
Nitra: M. Valent - König, M. Bača, Vosátko, Ordzovenský, Rais, Trefný, Árvay, Podstavek - Jokila, T. Chrenko, Martin Segľa - R. Tománek, Stümpel, M. Kováčik - M. Pupák, Hamrák, Mašlonka - Kadura, Bene, Kmeč

Hneď v úvodnej minúte zápasu mal šancu domáci Drgoň, ktorému však prekazilo gólovú radosť brankárovo rameno. Viac z hry mali v prvej dvadsaťminútovke Piešťany, ale ich šance zostali nevyužité. Zakríknutí Nitrania vystrčili rožky v záverečnej minúte, keď znenazdajky udreli gólom Kováčika.

Druhé dejstvo začali domáci tlakom, v 24. min Nitrania netrafili prázdnu bránku. O tri minúty neskôr však už využil presilovku Haring a vyrovnal. Ten istý hráč zužitkoval v 34. min peknú prihrávku H. Ručkaya pridal svoj druhý gól v zápase.

V úvode tretej tretiny nevyužil veľkú príležitosť Mašlonka, ktorý netrafil prázdnu bránku. V 47. min Tomek vyrazil puk pred seba a Tománek sa nemýlil a vyrovnal na 2:2. Skóre duelu uzavrel muž zápasu Haring, ktorý prudkým pokusom z diaľky skompletizoval hetrik. Nitrania sa snažili o vyrovnanie, ale neuspeli ani v záverečnej polminútovej hre bez brankára.

Hlasy:

Milan Klement (tréner Piešťan): "Bol to obojstranne dobrý hokej. V prvej tretine sme herne dominovali, ale paradoxne v posledných sekundách sme inkasovali gól. Do druhej tretiny sme nastupovali s tým, že chceme zápas otočiť, a to sa nám aj podarilo. Pred treťou tretinou sme si povedali, že dnes vyhrá ten, kto bude viac chcieť, a nám to vyšlo. Nechceli sme totiž prehrať tretí duel pred skvelým domácim publikom."

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Zápas sme začali s rešpektom, domáci si vytvorili veľký tlak a len vďaka výbornému brankárovi Valentovi sme tento nápor ustáli. Domáci dvakrát v priebehu stretnutia otočili výsledok a napokon duel dotiahli do víťazného konca, hoci v závere pri power-play nám chýbal len kúsok šťastia na vyrovnanie. V dnešnom zápase rozhodli chyby a my sme urobili o jednu viac ako domáci."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok