Tripartita s pripomienkami odsúhlasila návrh rozpočtu

SITA
9.10.2012 21:02

Sociálni partneri po dvojhodinovom rokovaní v utorok napokon odsúhlasili návrh rozpočtu na budúci rok. Niektorí z nich však vzniesli pripomienky. Informoval o tom minister práce Ján Richter po skončení rokovania tripartity.

Tripartita s pripomienkami odsúhlasila návrh rozpočtu
TA3

"Osobne hodnotím ako úspech, že sociálni partneri k tak dôležitému zákonu, ktorý pokladám za zákon roka, ako je štátny rozpočet, dospeli k dohode,“ povedal Richter. V stredu bude o rozpočte rokovať vládny kabinet.

Pripomienky k rozpočtu mali predovšetkým odborári a týkali sa hlavne rastu platov vo verejnom sektore. Podľa šéfa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslava Gazdíka sa k tejto otázke sociálni partneri vrátia v budúcom roku s ohľadom na vývoj ekonomiky.

"Konfederácia odborových zväzov súhlasí s návrhom rozpočtu s pripomienkami s tým, že v prvom polroku 2013 na základe vývoja ekonomiky sociálni partneri opäť prehodnotia plošnú valorizáciu platov vo verejnej a štátnej správe, ktorú vnímame v tomto období ako jeden veľmi vypuklý problém,“ vyhlásil po utorňajšom rokovaní Gazdík.

Naopak bez pripomienok s návrhom rozpočtu súhlasili zamestnávatelia. Šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka ako pozitívum rozpočtu uviedol najmä potvrdený záväzok stlačiť deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu. "Vysoko pozitívne hodnotíme aj vyjadrenie premiéra, že je ochotný položiť aj istú politickú obetu na tento účel, a preto návrh rozpočtu ako taký vnímame pozitívne,“ povedal. Ďalším pozitívom je podľa neho rozpočtovaná rezerva pre prípad negatívneho makroekonomického vývoja.

Napriek tomu v rozpočte zamestnávatelia vnímajú aj riziká. Tým hlavným sú rozpočtované príjmy z dane z príjmov právnických osôb. "My si myslíme, že zvýšenie sadzieb dane dôjde k zníženiu celkového výberu dane z príjmov právnických osôb,“ konštatoval. Podobný vývoj podľa neho očakávajú zamestnávatelia aj pri výnose z odvodov z dividend. Združenie miest a obcí s návrhom rozpočtu svoj súhlas s návrhom rozpočtu podmienilo rozhodnutím rady združenia.

"My potrebujeme súhlas našej rady, ja si myslím, že sa vieme k nemu dopracovať,“ povedal šéf ZMOS-u Jozef Dvonč. Republiková únia zamestnávateľov definitívne vyjadrenie k návrhu nedala.

Hotovostný deficit štátneho rozpočtu by mal pritom oproti schválenému rozpočtu na tento rok v budúcom roku klesnúť o vyše 600 mil. eur. Vyplýva to z prerobeného návrhu rozpočtu, ktorý zverejnil rezort financií. Kým tento rok je rozpočtovaný schodok na úrovni 3,675 mld. eur, pre tento rok rezort financií navrhuje deficit na úrovni 3,059 mld. eur. Celkové rozpočtované hotovostné príjmy štátu pritom rastú o 552 mil. eur na 14,177 mld. eur pri poklese celkových rozpočtovaných výdavkov o 65 mil. eur na 17,235 mld. eur.

Celkovo by tak mala verejná správa na Slovensku v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu, čím by sa naplnil cieľ vlády stlačiť deficit v budúcom roku pod maastrichtské 3 %. Príjmy verejnej správy sa rozpočtujú na úrovni 25,7 mld. eur pri výdavkoch vo výške 27,886 mld. eur. Rozpočtovaný schodok rozpočtu verejnej správy vo finančnom vyjadrení tak predstavuje 2,187 mld. eur. Pre ďalšie roky plánuje rezort financií pokračovať v znižovaní schodku na 2,4 % výkonu ekonomiky v roku 2014 a na 1,9 % o rok neskôr.

Navrhovaný deficit štátneho rozpočtu je tak ešte o vyše 250 mil. eur nižší, ako v pôvodnom návrhu z augusta. Navrhované príjmy totiž stúpli o 580 mil. eur na 14,18 mld. eur a výdavky sa oproti pôvodnému návrhu zvýšili o vyše 320 mil. eur na úroveň 17,24 mld. eur. Ministerstvo do rozpočtu započítalo aj ďalšie konsolidačné opatrenia, ako aj niektoré výdavky.

Napriek tomu, že po dodatočných úpravách rástli predovšetkým príjmy, ale aj výdavky, minister financií Peter Kažimír tvrdí, že priestor na strane výdavkov už nebol. Navyše tvrdí, že za nárastom výdavkov sú predovšetkým účtovné operácie. "To sú účtové pohľady, reálne navýšenie je oveľa menšie,“ povedal v utorok novinárom.

Na margo škrtov vo výdavkoch uviedol, že vláda znižuje bežné výdavky vo všetkých rezortoch o 10 % a prostriedky na mzdy znižuje o 5 %. "Toto je momentálne kompromis, umenie možné s obrovským rizikom ohľadom makroekonomického vývoja v budúcom roku. Môžem povedať, že chápem to, že nikto z mojich kolegov vo vláde nie je spokojný z hľadiska požiadaviek, ktoré na mňa boli. Nie som schopný im vyjsť v ústrety, bohužiaľ,“ dodal Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok