Kažimír: Rozpočet je kompromisom s obrovským rizikom ekonomického vývoja

TASR
9.10.2012 18:44

Návrh rozpočtu na budúci rok je kompromisom umenia možného s obrovským rizikom ohľadom budúceho makroekonomického vývoja. Takto ho dnes pred novinármi ohodnotil jeho predkladateľ, šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Kažimír: Rozpočet je kompromisom s obrovským rizikom ekonomického vývoja
SITA

"Treba si uvedomiť, že máme efekt popáleného platňou. Za posledné dva mesiace tohto roku sme prišli o skoro 500 miliónov eur na strane príjmov. Takisto nás to postihlo pri prognózach na budúci rok," upozornil po dnešnom rokovaní tripartity.

Podotkol však, že robí, čo je v jeho silách. "Ja som rád, že môžeme predstaviť rozpočet, ktorý aspoň akým takým spôsobom napĺňa zákonné nároky jednotlivých rezortov," dodal Kažimír. Jeho snahu na dnešnom rokovaní ocenili aj sociálni partneri, keď všetci s návrhom rozpočtu súhlasili, niektorí však s pripomienkami.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podmienilo pozitívny postoj definitívnym súhlasom jej Rady. Odborári zase prehodnotením platov v štátnej a verejnej správe. "V prvom polroku 2013 na základe vývoja ekonomiky sociálni partneri opäť prehodnotia plošnú valorizáciu platov," avizoval šéf Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslav Gazdík.

Bez pripomienok odsúhlasila rozpočet Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), ktorá pozitívne hodnotila snahu udržať deficit v budúcom roku pod 3 %, a to aj za cenu politickej obete. "Návrh rozpočtu ako taký vnímame pozitívne. Vidíme tam však určité riziká predovšetkým vo vzťahu k príjmovej časti," konštatoval šéf asociácie Rastislav Machunka.

Štát by mal podľa návrhu rozpočtu, o ktorom bude v stredu (10.10.) rokovať vláda, hospodáriť s deficitom 3,06 miliardy eur. Príjmy by mali dosiahnuť 14,18 miliardy eur, čo je oproti prvému návrhu z augusta viac o 580 miliónov eur. Plánované výdavky v sume 17,24 miliardy eur sú rovnako vyššie ako pred dvoma mesiacmi, a to o 320 miliónov eur.

Rozpočet verejnej správy na nasledujúce roky je zostavený tak, aby v budúcom roku dosiahol deficit 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2014 na úrovni 2,4 % a v roku 2015 vo výške 1,9 % HDP. Verejný dlh by mal z tohtoročných 52,2 % HDP postupne vzrásť na 56 % v roku 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok