Žiaci do škôl už nepotrebujú test. Ako je to s učiteľmi?

TA3 TASR
28.4.2021 17:21

Od štvrtka sa umožňuje vstup žiakov bez testu do škôl a školských zariadení. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa. Učitelia budú od 29. apríla v režime ako ostatní zamestnanci.

Žiaci do škôl už nepotrebujú test. Ako je to s učiteľmi?
TASR/Roman Hanc

"Umožňuje sa vstup žiakov (druhého stupňa základnej školy, strednej školy alebo poslucháčov jazykovej školy) bez testu do škôl a školských zariadení, ako aj na prijímacie pohovory na vysokú školu, pokiaľ sa táto škola nachádza v okrese, ktorý je v lepšom ako „čiernom“ stupni COVID-automatu," uviedla Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ.

Pri učiteľoch je to inak. Ako neskôr spresnil Úrad verejného zdravotníctva, učitelia budú od 29. apríla v režime ako ostatní zamestnanci, teda podľa COVID automatu. Doteraz bol povinný najviac 7 dní starý test bez ohľadu na farbu okresu. Opatrenie sa týka okresov, ktoré nie sú zaradené uznesením vlády SR podľa COVID automatu do štvrtého stupňa varovania, teda všetkých okresov okrem čiernych. Vyhláška má platnosť od 29. apríla do 28. mája 2021.

Uchádzači, ktorí prídu na prijímacie pohovory na stredné školy prezenčne, musia mať negatívny test na ochorenie COVID-19. Potvrdil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Minister avizoval zmenu testovania

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling uviedol, že testovanie sa zmení na intervenčné. "Je to cielené testovanie v prípade podozrenia či potvrdenia nákazy. Aktuálne vzniká stratégia intervenčného testovania, na ktorom pracujú odborníci," povedal minister školstva. Pripomenul, že sa bude používať aj školský semafor.

V súvislosti s kloktacími testami ministerstvo školstva podľa Gröhlinga odporúča, keďže kloktacie testy už boli rozvezené a aj rodičia si už potvrdili jednotlivé termíny, aby sa využili. Ako dodal, ďalej sa pôjde podľa testovacej stratégie, ktorú zverejní ministerstvo zdravotníctva, a aj podľa intervenčnej, ktorá bude taktiež čoskoro zverejnená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok