Virologička: Zavlečenie indického variantu na Slovensko je otázkou času

TA3
28.4.2021 10:13

Indický variant koronavírusu je už v Európe. Zaznamenali ho vo Veľkej Británii, Grécku aj v susednom Česku. Na Slovensku ho zatiaľ nepotvrdili. Podľa virológov však môže byť podobne nákazlivý ako britský variant vírusu, ktorí u nás dominuje. Viac o téme povedala virologička Tatiana Betáková.

Virologička: Zavlečenie indického variantu na Slovensko je otázkou času
TA3

K šíreniu prispela aj chudoba

"Momentálne vieme, že v Indii kolujú dva nové varianty koronavírusu, pričom jeden variant má dve mutácie," vysvetlila virologička z Biomedicínskeho centra SAV Tatiana Betáková. Už teraz podľa nej vieme, že zmeny, ktoré sú v nových variantoch spôsobujú, že vírus sa môže oveľa rýchlejšie šíriť a množiť, čo sa ukázalo aj v Indii. Nový variant uniká imunitnému systému a ľudia, ktorí už raz prekonali Covid-19, sa môžu znovu nakaziť.

Koronavírus je podľa Betákovej komplexný problém. Ako vysvetlila, v Indii sa nákaza rýchlejšie rozšírila aj preto, že ľudia počas sviatkov a uvoľnených opatrení nerešpektovali ostatné pravidlá, vo veľkom sa stretávali a neprekrývali si dýchacie cesty. Vírus mal ideálne podmienky na šírenie. Prispela k tomu aj vysoká hustota obyvateľov a chudoba, ktorá nedovoľuje ľuďom dodržiavať ani základné hygienické opatrenia.

Podľa Betákovej je zanesenie indického variantu na Slovensko otázkou času a toho, aké karanténne opatrenia prijmeme. Ak nebude obyvateľstvo na Slovensku dostatočne rozumné, vyhráva vírus.

Zrejme sa budeme musieť prevakcinovať

Pri každom novom variante klesá efektivita vakcín, uviedla Betáková. "Pri britskom variante sa dokázalo, že iba veľmi mierne poklesla efektivita vakcín, ktoré v súčasnosti používame," povedala. Pri indickom variante existujú obavy, že sa ich efektivita výrazne zníži. Zatiaľ je to predmetom skúmania. Ak sa preukáže, že nás súčasné vakcíny neochránia, vymenia sa sekvencie v súčasných vakcínach a "updatujú" sa na variant, ktorý začne kolovať v populáciách. Podľa virologičky sa zrejme budeme potrebovať prevakcinovať. Pripomenula, že rovnako to každý rok robíme s chrípkou, ktorá mutuje ľahšie.

Ako povedala, jedným zaočkovaním sa vírusu nezbavíme. "Odhad je, že to bude niekoľko rokov. Záleží na tom, ako zodpovedne ľudia k tomu pristúpia. Čím viac ľudí sa nainfikuje, tým viac bude vírus mutovať." Pripomenula, že stále bude potrebné byť ohľaduplný k ostatným nosením rúška a dodržiavaním rozstupov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok