Slovensko zrušilo zákaz dovozu a predaja českých liehovín

TA3, ČTK, TASR
9.10.2012 12:00

Slovensko zrušilo zákaz dovozu a predaja českých liehovín, ktorý zaviedlo pred tromi týždňami v reakcii na sériu otráv metanolom v Česku.

Zelené nálepky

Slovenské obchody a podniky budú môcť český alkohol opäť ponúkať svojim zákazníkom pod podmienkou, že splnia prísne stanovené kritériá, ktoré zadefinovala medzirezortná komisia. Tie majú zaručiť, že každý odoberateľ bude mať presné informácie o pôvode českých liehovín, ktoré si kúpi. Média dnes o tom informoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Upravené podmienky sa nebudú dotýkať alkoholu, ktorý bol vyrobený pred 1. januárom 2012. Zvyšok, zhruba 1,2 milióna fliaš v skladoch slovenských podnikov, by mali byť jasne identifikované a viditeľne označené zelenou nálepkou. Tá musí obsahovať informácie o čísle šarže a dátume výroby.

V prípade fliaš, ktoré boli vyrobené v období medzi 1. januárom a pred 27. septembrom 2012, musí táto informácia obsahovať aj identifikačný kód certifikačného orgánu, ktorý skontroluje navezený český alkohol. Na Slovensku by to mohli zabezpečiť tri akreditované štátne laboratória. Tie sú schopné vyšetriť jednu šaržu zhruba za sedem hodín.

Rodný list

K všetkým fľašiam tvrdého alkoholu z Česka naplneným v tomto roku bude musieť byť dodaný aj takzvaný rodný list. "Je to vyplnený formulár 1A, ktorý česká strana vo svojom opatrení vlády prijala. Tento certifikát budeme uznávať aj my," spresnil šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).

Za splnenie týchto podmienok bude zodpovedný predajca alkoholu, respektíve majiteľ podniku, v ktorom sa predmetný alkohol ponúka. Ten si musí sám zaobstarať aj samotnú nálepku, ktorá musí spĺňať podmienku farby a rozmeru textu. Označenie fliaš sa musí uskutočniť do konca novembra, v opačnom prípade musia byť zlikvidované. "Vzhľadom na to, že žolíka v rukách teraz majú obchodné organizácie, tie si môžu vo svojom obchodnom vzťahu vyriešiť tento problém tak, že podmienia napríklad nákup nového alkoholu, odvezením toho starého," poznamenal šéf rezortu pôdohospodárstva.

28 mŕtvych, desiatky otrávených

Metanolová aféra si v ČR vyžiadala 28 obetí a viac ako 70 otrávených konzumentov tvrdého alkoholu, z ktorých viacerí prežili s trvalými následkami.

Slovensko zakázalo dovoz viac ako 20-percentného alkoholu vyrobeného v Českej republike v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom ešte 18. septembra. Rovnaký zákaz platil aj v Česku, koncom septembra však bol zmiernený. Aj tam uvoľnenie prohibície umožnilo vrátiť do obchodnej siete alkohol vyrobený pred 1. januárom 2012.

Záznam z TB ministra Jahnátka a ministerky Zvolenskej

Reakcie majiteľov reštaurácií

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok