Bilbordy sa pravdepodobne z okolia ciest nestratia

TASR
9.10.2012 10:20

Návrh zakázať umiestňovanie bilbordov v blízkosti ciest sa zrejme zmení. Ústavnoprávny výbor odobril pozmeňovací návrh Otta Brixiho k novele zákona o pozemných komunikáciách, podľa ktorého sa informačné, reklamné a propagačné zariadenia nemajú umiestňovať pri diaľniciach a cestách vyšších tried bližšie ako 50 až 100 metrov a pri cestách nižších tried a miestnych komunikáciách bližšie ako 15 až 25 metrov. Takáto právna úprava platí už v súčasnosti.

Bilbordy sa pravdepodobne z okolia ciest nestratia
TASR

Pôvodné znenie novely z dielne Renáty Zmajkovičovej počítalo s tým, že bilbordy nebudú môcť stáť pri ceste mimo mesta bližšie ako 250 metrov a v meste bližšie ako 80 metrov. Za Brixiho pozmeňovák, podľa ktorého má konkrétnu šírku ochranného pásma určiť vykonávací predpis, ako aj za odporúčanie plénu právnu normu schváliť, hlasovali siedmi prítomní poslanci vládneho Smeru-SD.

Na rokovaní výboru sa v tom čase nenachádzal žiadny opozičný poslanec. O definitívnej podobe novely sa rozhodne už na októbrovej schôdzi parlamentu.

Bezpečnosť premávky a devastácia okolia

Zmajkovičová chce svojou právnou normou riešiť bezpečnosť premávky a devastáciu okolia vonkajšou reklamou. Nové pravidlá sa majú dotknúť aj už existujúcich bilbordov, pričom na ich odstránenie z ochrannej zóny bude dvojročná zákonná lehota, ktorá začne plynúť odo dňa účinnosti novely, čo je 1. január 2013.

Návrh zákona teda stanovuje aj povinnosť vlastníka odstrániť bilbordy, ktoré sú umiestnené v rozpore s novými pravidlami. Ak sa tak nestane, má nasledovať pokuta. Bilbordy, ktoré nebudú spĺňať nové podmienky a nebudú po výzve úradu vlastníkom odstránené, budú odstránené správcom cesty na náklady majiteľa. Na otázku, čo v prípade, ak má niekto objednanú reklamnú plochu na dlhé roky, Zmajkovičová pred časom odvetila, že aj podnikatelia sa za roky svojho pôsobenia stretávajú so zmenami zákonov.

"Príprava návrhu zákona vyšla zo spoločenskej objednávky, keď sa na mňa obracalo množstvo ľudí s tým, že bilbordy na Slovensku rastú ako huby po daždi, niekedy na tých najabsurdnejších miestach," uviedla Zmajkovičová. Tvrdí, že jej iniciatíve vyjadrili podporu primátori, starostovia či zástupcovia Slovenskej komory architektov. "Slovensko sa musí zbaviť vizuálneho smogu spočívajúceho v bezhlavom umiestňovaní bilbordov bez ohľadu na charakteristiku a vizuálnu stránku daného územia. Slovensko musí ostať zelené," uzavrela.

SaS: Zanikol by celý segment podnikania

Opozičný poslanec Martin Chren (SaS) v rozprave počas prvého čítania povedal, že návrh Renáty Zmajkovičovej je zlý, škodlivý a nepoužiteľný. "Zlý je preto, lebo v niektorých ustanoveniach je pravdepodobne v rozpore s ústavou. Likviduje celý jeden segment podnikania s negatívnymi dôsledkami na príjmy štátu či zamestnanosť. Návrh je pripravený bez úplnej znalosti problematiky," odkázal Chren.

Poslanec zdôraznil, že schválením novely zmizne 95 percent bilbordov a prakticky tak zanikne celý jeden segment podnikania, ktorý tu existuje 20 rokov. "Návrh nie je čiastkovou reguláciou v oblasti, kde sa vyskytli problémy. To je akoby sme povedali, že v niektorých eseročkách sú daňové úniky, tak všetky zrušíme," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok