Poslanci pôjdu na prieskum do rómskych osád

SITA
9.10.2012 07:58

Poslanci parlamentného výboru pre ľudské práva pôjdu v piatok 12. októbra na poslanecký prieskum na Spiš do Letanoviec, Bystrian a Rudnian, v ktorých sú veľké rómske osady. Prieskum ešte v lete inicioval predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský a výbor ho schválil.

Poslanci pôjdu na prieskum do rómskych osád
SITA

"Dlhodobo problém v Letanovciach sledujem. Je tam v pokročilom štádiu výstavby moderná ubytovacia lokalita pre miestnych Rómov a vznikli tam problémy, ktoré si chcem overiť na mieste," objasnil vtedy Hrušovský. Podľa neho problémy vznikli v súvislosti s dofinancovaním dokončenia výstavby rómskej osady. "Starosta chce hľadať spôsob, ako sa s tým potrápiť a ponúknuť riešenie," dodal.

Európska únia, štát i obec Letanovce investovali milióny eur do projektu. Ani po kolaudácii bytov nižšieho štandardu v obci Letanovce, kde sa mali presťahovať obyvatelia osady Letanovský Mlyn, sú tieto byty prázdne. Rómska osada Letanovský Mlyn stále stojí na svojom pôvodnom mieste a obec musí splácať úvery, ktoré ju zadlžili na 60 rokov.

Pri bytoch je vybudovaná kanalizácia, vodovod vrátane čistiarne odpadových vôd. V projekte boli schválené len holobyty a zároveň neboli dokončené všetky inžinierske siete. K väčšine bytových domov nevedie žiadna cesta, nie sú tu chodníky. V rámci projektu výstavby nových bytov nižšieho štandardu v lokalite Strelník sa preinvestovalo približne 3,2 mil. eur. Obec Letanovce z vlastných zdrojov investovala ďalších vyše 500 tis. eur.

S výstavbou novej osady začala obec ešte v roku 2004, kedy sa začala budovať technická infraštruktúra. Následne tu pribudlo 96 bytov nižšieho štandardu. Nová osada sa nachádza asi v najvzdialenejšom kúte katastrálneho územia. Boli to jediné pozemky, ktoré boli súkromní majitelia z Letanoviec ochotní predať obci za účelom výstavby bytov pre osadníkov z Letanovského Mlyna.

Samotná obec Letanovce nevlastnila v obci žiadne pozemky vhodné na výstavbu týchto bytov. Nová osada sa nachádza len asi pol kilometra od obce Spišský Štvrtok a tesne vedľa prístupovej cesty zo Spišského Štvrtku do Hrabušíc, ktoré sú jedným z hlavných nástupných miest do Slovenského raja. Proti výstavbe bytov nižšieho štandardu v lokalite Strelník a sťahovaniu obyvateľov Letanovského Mlyna v minulosti viackrát protestovali starostovia i obyvatelia okolitých obcí.

Podľa členky výboru a podpredsedníčky národnej rady Jany Laššákovej sa poslanci chcú na tvári miesta oboznámiť so skúsenosťami pri riešení rómskej problematiky a hľadať riešenia z praxe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok