Krčméry: Mutácie nás môžu vrátiť o rok späť, vyhnime sa chybám

TA3
23.4.2021 21:47

Napriek miernejším opatreniam by sme mali zostať na pozore a v prevádzkach minimalizovať činnosti bez prekrytia dýchacích ciest. Povedal to infektológ Vladimír Krčméry, ktorý sa obáva rizík z rýchleho uvoľňovania. Sú však prevádzky pripravené na zákazníkov? Je pomoc od štátu dostatočná? Prečo niektorým prevádzkam stále nevyplatili peniaze? Diskutovali sme o tom s hosťami v Pozrime sa na to.

Krčméry: Mutácie nás môžu vrátiť o rok späť, vyhnime sa chybám
TA3

Niektorým žiadateľom chýbali dokumenty

Ako v relácii uviedol infektológ Vladimír Krčméry, odporúča, aby sa Slovensko otváralo dovnútra a postupne, nie však navonok. Netreba podľa neho zabúdať na to, že sa v zahraničí objavujú indická a brazílska mutácia, ktoré nás môžu vrátiť o rok naspäť. Zdôraznil, že vedci a odborníci nechcú ľuďom zakazovať, chcú opatrenia komunikovať tak, aby bolo zrejmé, čo robiť, aby sa nenakazili. Krčméry je za to, aby sa uvoľňovalo postupne, jednotlivo, krok za krokom s rozstupom 7-10-12 dní. Vyhneme sa tak podľa neho "starým chybám".

Vladimír Machalík z platformy #StáleMámeChuť v relácii uviedol, že je cítiť snahu, a vítajú, že sa podarilo navýšiť schému pre gastro a cestovný ruch, ale nestačí to. Ide podľa neho o systematickú pomoc, ktorá od začiatku chýbala, a tým boli veľmi silno zasiahnuté jednotlivé gastroprevádzky. Ako jediné riešenie, ktoré vidí, je zníženie DPH na stravovacie služby.

Radúz Dula zo sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy pripomenul, že prevádzok, ktoré žiadali peniaze v prvej vlne a ešte ich nedostali je 336 zo 7000 žiadostí, ktoré prišli. Ako povedal, priemerne ide o 40 dní, za ktoré žiadateľ dostane rozhodnutie aj peniaze. Dĺžka vyplatenia financií závisí aj od toho, či sú žiadosti kompletné.

Do 23. apríla 2021 v rámci prvého kola pomoci odovzdali 55 miliónov eur, ktoré boli poslané na účet, v štádiu čakania na platbu je asi 1,4 milióna eur a 336 žiadostí je v procese vybavovania, pretože sa čaká na dokumenty, ktoré žiadateľom chýbajú.

Bojí sa, že budú musieť zatiahnuť ručnú brzdu

Čím rýchlejšie budeme otvárať prevádzky a ekonomiku, tým pomalšie budú počty nových prípadov nákazy koronavírusom klesať. Kčméry ľudí poprosil, aby mali v prevádzkach stále rúška a minimalizovali činnosti, ktoré sú bez neho, ako napríklad fajčenie. Epidemiológovia sa boja, aby nemuseli ľuďom povedať o pár týždňov, že "zaťahujeme ručné brzdu a vraciame do čiernej zóny" .

Okrem tvrdej rúškovej stratégie vyzval majiteľov prevádzok, aby ľudí upozornňovali, ktoré ju nedodržujú i keď sa môžu dostať do konfliktu a zachránia tak životy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok