Merkelovej návštevu Atén sprevádzali násilné protesty

SITA, TA3, TASR
9.10.2012 14:54

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala na návštevu Grécka prvýkrát od vypuknutia dlhovej krízy. Líderka najsilnejšej európskej ekonomiky ocenila kurz reforiem, ktoré sa podľa nej zrýchlili, a zopakovala, že chce, aby krajina zostala v eurozóne.

"V poslednom období sa tempo reforiem zrýchlilo, napriek tomu je tu ešte stále priestor na zlepšenie, napríklad v oblasti výberu daní," povedala Merkelová po rozhovoroch s gréckym premiérom Antonisom Samarasom.

Návšteva nemeckej kancelárky v Grécku je všeobecne interpretovaná ako úsilie Merkelovej udržať krajinu v eurozóne. Samaras aj priamo uviedol, že návšteva Angely Merkelovej "ukončila medzinárodnú izoláciu krajiny".

Merkelová navštívila Grécko práve v čase, keď tamojšia vláda rokuje s medzinárodnými veriteľmi o ďalších nepopulárnych úsporných opatreniach v celkovom objeme 13,5 miliardy eur. Kritici poukazujú najmä na to, že ďalšie úsporné opatrenia posunú Grécko do šiesteho roku recesie.

Vláda sa preto usiluje presvedčiť veriteľov, aby dali Aténam viac času na zrealizovanie úsporných opatrení, čo znamená rozložiť ich na dlhšie obdobie. Denník Kathimerini napísal, že vláda by pre toto úsilie chcela získať podporu práve Merkelovej, keďže Nemecko má v Európskej únii kľúčové slovo.

Zábery z Atén

gdgdfg.jpg
fdsfdfdfsfs.jpg
01.jpg
02.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok