Tak takto?!: Stavebné aktivity v blízkosti Dunaja vplývajú na kvalitu podzemných vôd

TA3
21.4.2021 08:25

V hlavnom meste vládne stavebný boom, ceny bytov lámu všetky doterajšie rekordy. Rozvoj nad zemou si však vyberá svoju daň v podzemí. Presnejšie, intenzívna výstavba mení štruktúru dunajského podložia a ovplyvňuje prúdenie podzemných vôd.

Tak takto?!: Stavebné aktivity v blízkosti Dunaja vplývajú na kvalitu podzemných vôd
TASR/Pavol Zachar (ilu)

Dunajské podložie tvoria vrstvy štrku a pieskov, cez ktoré vsakuje voda z rieky do podzemia. Vodu z tohoto zdroja potom v hlavnom meste pijeme, nižšie, na Žitnom ostrove zásobuje poľnohospodársku oblasť.

Z minulosti tu už jedno nedoriešené dedičstvo v podobe znečistenia podzemných vôd z chemických závodov, postavených úplne nelogicky na miestach, kde sú zásoby podzemných vôd, už máme. Systém dunajských ramien zásobujúcich vodou celú oblasť Žitného ostrova tvrdo zregulovala výstavba Gabčíkova. Takto viac, ako dve tretiny prietoku Dunaja nemôžu vsakovať do podložia a zásobovať zdroje.

Stále však ostáva pomerne veľká oblasť, kde sa voda vsakovať do podzemia môže. Je to práve v miestach, kde sa stavia mrakodrapová štvrť hlavného mesta.

Ako ovplyvní výstavba mrakodrapov prúdenie podzemných vôd a kvalitu vody, ktorú pijú státisíce ľudí na juhu Slovenska? Na to všetko sa bude v dnešnej relácii Tak takto?! o 12:30 Anka Žitná pýtať svojho hosťa, geológa a riaditeľa Ústavu vied o Zemi SAV Jána Madarása.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok