Valášek a Kmec o kauze Vrbětice: Dôkazy sú jednoznačné. Začali sa politické hry

TA3 TASR
19.4.2021 20:35

Výbuch vo Vrběticiach pred niekoľkými rokmi má nepríjemnú dohru až v súčasnosti. Česi po nových zisteniach vyhostili ruských diplomatov, podobne reagovalo aj Rusko. Rozhorí sa väčší konflikt? Ako reaguje Česko a ako sa k situácii postavilo Slovensko? O téme, ktorá aktuálne hýbe zahraničným dianím, sme sa rozprávali v Téme dňa s poslancami Tomášom Valáškom (Progresívne Slovensko) a Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Valášek a Kmec o kauze Vrbětice: Dôkazy sú jednoznačné. Začali sa politické hry
TA3

"Je to veľmí výbušná téma s množstvom emócií. To, čo sa udialo v Česku treba jednoznačne odsúdiť, žijeme vo svete plnom rôznorodých geopolitických záujmov, treba si počkať na fakty," uviedol na úvod diskusie Peter Kmec. Tlačová beseda po rokovaní českej vlády vraj ukázala, že hodnotenie udalostí z roku 2014 nebude úplne jednoduché.

"Babiš to nazval útokom na tovar, nie aktom terorizmu. Myslím si, že to bude ešte citlivým vnútropolitickým zápasom," dodal. Z pohľadu slovenských záujmov voči Českej republike je podľa neho dobré počkať si na hodnotenie všetkých ústavných činiteľov, zatiaľ sa totiž nevyjadril český prezident Miloš Zeman.

Vyjadrenia viacerých politických aktérov sú zatiaľ zdržanlivé. Bolo to však dostatočné? Valášek sa s českými predstaviteľmi rozprával a podľa neho bolo z nich cítiť veľkú frustráciu. "S dôležitou bezpečnostnou témou sa nehrajú politické hry, no začali sa. Dôkazy sú jednoznačné. Pointou je, ak sa krajina nepostaví sama za seba, tak si nezaslúži rešpekt či úctu," uviedol.

Je ohrozená pre túto kauzu napríklad vakcína Sputnik? Podľa Valáška to nemá súvis, avšak zdôraznil, že si nemôžeme nechať skákať po hlave. Podľa Kmeca je dôležité, aby sa na náš trh dostala akákoľvek bezpečná vakcína ale viac škody v tejto oblasti doteraz narobila slovenská vláda. "Tieto udalosti na to nebudú negatívne vplývať," dodal.

Český premiér Andrej Babiš chcel podľa Kmeca zverejniť aj celú správu bezpečnostnej služby, zatiaľ mu to však vyhovorili. Disponuje vraj informáciami, ktoré ho smerujú k opatrnosti. Aj Valášek by bol zatiaľ opatrný s trivializáciou toho, čo sa stalo. "Vieme s istotou, že bolo zničené vojenské zariadenie, zomreli nevinní ľudia a bolo to vykonané ruskou vojenskou rozviedkou, nemôžeme si nechať skákať po hlave," zdôraznil.

Podľa Kmeca zatiaľ Slovensko reagovalo adekvátne a silné vyhlásenia vraj teraz nepomáhajú, treba si podľa neho počkať na ďalšie kroky. "Nemôže byť žiadna reč o tom, že by Česko vypovedalo vojnu," dodal Valášek s tým, že sa treba v súvislosti s udalosťami pozrieť aj na vlastnú obranu, dodal, že žiadajú zasadnutie bezpečnostného výboru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok