Slovensko sa pomaly otvára. Mikas vysvetlil vysoké počty úmrtí

TA3
19.4.2021 13:19

Veľká noc a zvýšená mobilita počas sviatkov výrazným spôsobom nezmenili klesajúci trend, a preto sa mohli epidemiologické opatrenia uvoľniť. Hlavný hygienik Ján Mikas to potvrdil v relácii Braňo Závodský Naživo v rádiu Expres. Klesol aj počet hospitalizácií, aj pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti a pľúcnych ventiláciách. Obsadenosť nemocníc je však stále relatívne vysoká.

Slovensko sa pomaly otvára. Mikas vysvetlil vysoké počty úmrtí
TASR/Pavel Neubauer

Ťažké covidové stavy

Ako Mikas povedal, na Slovensku máme stále prípady ťažkých stavov ochorenia Covid-19. Vysvetlil, že za vysokým počtom úmrtí sú prípady, ktoré sa vykazujú ešte z predchádzajúceho obdobia.

Mikas v relácii hovoril o zmiernení opatrení, ktoré vstúpili do platnosti v pondelok 19. apríla. V platnosti podľa neho však zostáva nariadenie, ktoré hovorí o pravidlách pre osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou. Ak sa s infikovaným stretli alebo ich o tom informovala hygiena, musia odo dňa stretnutia zostať v karanténe a ísť na test. Bez ohľadu na výsledok testu musia zostať v karanténe. Pre pozitívne osoby zostáva v platnosti zákaz nakupovať v obchodoch, Mikas odporúča požiadať o pomoc s nákupom samosprávy. Ak je človek sám a nemá inú možnosť, do lekárne si môže ísť vyzdvihnúť lieky. V karanténe by mali rovnako zotrvať aj negatívne osoby, ktoré žijú v domácnosti s pozitívne testovanou osobou.

S trasovaním stále pomáha armáda

Ako hlavný hygienik povedal, s dohľadávaním kontaktov stále vypomáhajú príslušníci ozbrojených síl. Ministra obrany Jaroslava Naďa chce požiadať, aby armáda vypomáhala aspoň do konca mája. Skonštatoval, že v súčasnosti už nie je taký problém s trasovaním. Výrazným spôsobom počas najhoršieho obdobia pomohlo aj samotrasovanie, uviedol hlavný hygienik.

Mikas zopakoval, že sa zmierňujú podmienky pri nosení respirátorov a rúšok. Predavači a predavačky sú v častom a veľkom riziku kontaktu s rôznymi osobami, preto im Mikas odporúča naďalej používať respirátor. Ako povedal, možno aj tieto pravidlá o nejaký čas uvoľnia. Respirátor FFP2 je povinný aj v obchodoch a prevádzkach, výnimkou nie je ani MHD.

Doklad o negatívnom vyšetrení môžu podľa Mikasa žiadať aj v predajňach elektroniky alebo v obchodoch s textilom. Ako povedal, tam je potrebný najstarší 7-dňový test. Bazény sú v hoteloch povolené pre maximálne šesť ľudí, no vírivky a sauny zostávajú zatvorené. Pripomenul, že aktuálne platnú vyhlášku možno nájsť na webe úradu verejného zdravotníctva či na webe úradu vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok