Sulík verí skôr Čaputovej, než Matovičovi: Veľkí kamoši z nás už nebudú

TA3
16.4.2021 09:53

Súčasná podoba vlády sa od tej predošlej výrazne nelíši. Minister hospodárstva a šéf vládnej SaS Richard Sulík si však myslí, že jej šance sú teraz lepšie. Vyzdvihuje význam dvoch zmien - konca Mareka Krajčího ako šéfa ministerstva zdravotníctva a koniec Igora Matoviča v kresle premiéra.

Sulík verí skôr Čaputovej, než Matovičovi: Veľkí kamoši z nás už nebudú
TASR/Martin Baumann

Kým si Heger zvykne

Sulík sa v súvislosti so zmenami vo vláde v rozhovore pre denník N vyjadril, že chvíľu potrvá, kým si napríklad nový premiér Eduard Heger zvykne na svoju pozíciu. "Potrvá to možno pár týždňov, každopádne, Eduard Heger vynakladá naozaj veľké úsilie, aby premiéroval kvalitne," zhodnotil. Nové zasadnutia vlády pod Hegerom sú podľa neho konštruktívnejšie, vecnejšia a aj pokojnejšie.

S Matovičom sa Sulík pozdraví aj rozpráva, keď je dôvod. "Veľkí kamoši z nás už nebudú, nakoniec, nie je predsedom vlády a vie, že to bolo najmä na tlak SaS-ky," povedal Sulík.

Sulík si nemyslí, že zahraničné individualistické cesty expremiéra sú správne. "Nový premiér by toto nemal dovoliť ministrovi financií. Myslím si, že v dohľadnom čase to tak ani nebude, aj keď vnímam, že teraz sa to ešte deje," vyjadril sa šéf SaS s tým, že situáciu vníma ako dozvuky toho, že donedávna bol premiérom Matovič. "Myslím si, že takéto opičky čoskoro skončia," zhodnotil.

Matovič a zdravotnícka agenda

Agenda nového ministra financií sa momentálne značne prekrýva s agendou nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Sulík sa však domnieva, že to má logiku. Poukázal na osobné väzby, ktoré vznikajú vo verejných funkciách. Sulík pre denník N priznal, že Matovičovi na vláde dohovárali ohľadne Sputnika "za zatvorenými dverami".

Sulík je, podobne ako ostatní z vládnej koalície, v poslednom čase opatrný pri výrokoch na adresu expremiéra. Vysvetlil, že keď pred dvomi týždňami reagovali na Matovičovu ponuku podať demisiu, povedali si, že skladajú zbrane. "Je oveľa rozumnejšie si sadnúť v koalícii za zatvorenými dverami a dohodnúť sa napríklad na výraznom znížení absurdných trestov za držanie marihuany, ako stále dookola riešiť, čo kde Igor Matovič povedal," vysvetlil Sulík.

Na strane prezidentky

Ku kauze okolo zmluvy na dodávku vakcíny Sputnik sa vraj Sulík nevie kvalifikovane vyjadriť, list z ruskej strany nečítal. "Ale keď mám porovnať pravdivosť výrokov Igora Matoviča s pravdivosťou výrokov Zuzany Čaputovej, tak je to pre mňa desať ku jednej, v prospech prezidentky, samozrejme. Mám svoje osobné skúsenosti s Igorom Matovičom a nebolo ich málo," vyjadril sa. Sulík je za zverejnenie nielen zmluvy, ale aj listu, v ktorom Rusi žiadajú o vrátenie vakcín.

Sulík odsuzduje aj správanie Györgya Gyimesiho ktorý išiel s Matovičom do Maďarska. "To, čo poslanec Gyimesi stvára, je mimo akejkoľvek hranice tolerancie," povedal. Šéf SaS súhlasí so štátnym tajomníkom Klusom, že ak by ho za diverznú činnosť voči Slovensku platili, "nesprával by sa inak". Sulík si však nemyslí, že by hrozil konflikt medzi Matovičom a ministrom zahraničia Ivanom Korčokom. "Igor Matovič dokáže spoľahlivo bojovať proti všetkým, simultánne," zhodnotil Sulík.

Sulík priznal, že Matovičovi na vláde dohovárali ohľadne Sputnika "za zatvorenými dverami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok