Líbya: Parlament nevyslovil dôveru vláde a premiérovi

TASR
7.10.2012 22:26

Líbyjské Národné zhromaždenie zamietlo núdzový kabinet zložený z desiatich ministrov, ktorý dnes predstavil zákonodarcom novozvolený premiér Mustafá Abú Šákúr. Výsledok hlasovania znamená, že premiér musí z postu odísť.

Líbya: Parlament nevyslovil dôveru vláde a premiérovi
SITA

Premiér mal do dnešného dňa termín, aby vytvoril kabinet, inak o úrad príde a bude mu vyslovená nedôvera. Už jeho prvú zostavu ministrov kritizovali za to, že nie je dostatočne rôznorodá a nevystihuje zloženie parlamentu ani vôľu Líbyjčanov.

Abú Šákúr bol prvým líbyjským zvoleným premiérom po vlaňajšom zvrhnutí diktátora Muammara Kaddáfího. Parlament ho zvolil 12. septembra.

Podľa líbyjských štátnych médií 125 členov Národného zhromaždenia hlasovalo dnes proti navrhovanému zloženiu vlády, 44 zákonodarcov podporilo nominácie Abú Šákúra a 17 sa zdržalo hlasovania. To nasledovalo už niekoľko minút po tom, čo Abú Šákúr predložil parlamentu svoju druhú - a opäť neúspešnú - zostavu desiatich ministrov.

Prvú zostavu musel stiahnuť, pretože čelil protestom Národného zhromaždenia aj verejnosti. Vo štvrtok 4. októbra vtrhlo do budovy zhromaždenia 100 až 150 nespokojných demonštrantov z mesta Záwíja. V tomto prvom zložení kabinetu sa nachádzalo množstvo neznámych predstaviteľov a údajne v ňom nechýbali členovia politického krídla Moslimského bratstva, ale neboli tam žiadni kandidáti liberálnej Aliancie národných síl (NFA). Na druhý návrh kabinetu potom dostal Šákúr 72 hodín.

Premiér dnes vyhlásil, že naňho vytvárali tlak politické strany a požadovali pozície na určitých ministerstvách.
"Prvé zloženie nebolo úspešné, malo niekoľko chýb a ja som bol ochotný ich napraviť," povedal Národnému zhromaždeniu. "Niektorí politickí predstavitelia, ktorí žiadali určité funkcie, začali diskutovať o hlasovaní o vyslovení nedôvery voči mne. Ja sa nepodvolím tlaku politikov," dodal.

Vyslovenie nedôvery premiérovi v dnešnom hlasovaní parlamentu len zdôrazňuje ťažkosti pri vytváraní vlády, ktorá by zjednocovala rôzne frakcie a regióny Líbye, významného vývozcu ropy a zemného plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok