Matovič o Sputniku: Ak by Baťová nepolitikárčila, ľudia by stáli v rade na vakcínu

TA3 TASR
15.4.2021 18:01

Štrnásty test zo štrnástich ruskej vakcíny Sputnik V v Biomedicínskom centre SAV dopadol na jednotku, informoval na tlačovej konferencii Igor Matovič. To podľa neho znamená, že Sputnik V prešiel vo všetkých testoch, ktoré Biomedicínske centrum SAV robilo. Výsledky je potrebné ešte potvrdiť aj v Maďarsku.

Matovič o Sputniku: Ak by Baťová nepolitikárčila, ľudia by stáli v rade na vakcínu
TASR/Jakub Kotian

Matovič na tlačovej konferencii opäť reagoval na riaditeľku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanu Baťovú, ktorá ak by "nepolitikárčila" a nenarušila dôveru ľudí, tak by sa podľa Matoviča už "zajtra" mohlo spustiť očkovanie Sputnikom V a ľudia by naň stáli v rade.

Matovič kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Ako povedal, mrzí ho, že prezidentka nosí Baťovej kytice a robí jej "albi". Od novinárov by čakal rovnaký "kilometer" na všetkých.

Podľa Matoviča to bola Baťova, kto odporučil ministerstvu testovať dovezený Sputnik V v Biomedicínskom centre SAV. Ako povedal, oslovila 30 laboratórií, odpovedalo jej však len osem. Matovič ďalej na tlačovej konferenci čítal mailovú komunikáciu Zuzany Baťovej, ktorou oslovovala zahraničné laboratóriá. O Baťovej povedal, že zásadným spôsobom pokazila meno Sputnika svojim výrokom, že vakcíny v 40 krajinách, kde sa Sputnik používa, spája len názov. Mrzí ho, že taký dôležitý ústav vedie Baťová. Mailovú komunikáciu získal od ministerstva zdravotníctva.

"Vzhľadom na to, že takéto hrubé klamstvo, znevažujúce túto vakcínu, bolo zo strany šéfky ŠÚKL pustené do sveta, ktoré v podstate hovorí o tom, že Rusi si balia čokoľvek do tých ampuliek a vždy tam dajú iba nálepku Sputnik V, musíme potvrdiť tieto výsledky v maďarskom OMCL laboratóriu," doplnil.

Rusi požiadali o vrátenie vakcín pre neuhradenie dodávky, povedal expremiér. Prezentoval to však ako zámienku. Tvrdí, že nešlo o peniaze, ale Rusom malo prekážať stanovisko ŠÚKL. Žiadali preto testy v OMCL laboratóriu, nie v "nepriateľskej organizácii". Stanovisko ŠÚKL označil minister za "politický blud".

Prečítal aj sms správy s Kirillom Dmitrievom, šéfom Ruského fondu priamych investícií, ktorý vyjadril v komunikácii obavy z provokácií na Slovensku ohľadom Sputnika V. Matovič napísal, že ak Slovensko nie je schopné použiť vakcínu, má ho tak rýchlo, ako je to možné Rusku vrátiť, lebo ho potrebuje urgentne do ďalších krajín.

Matovič uviedol, že Rusko vrátilo vo štvrtok platbu za Sputnik V, obáva sa preto, že Slovensko definitívne o vakcínu príde. Slovensko zaplatilo za Sputnik 6. apríla.

Matovič odpovedal, že zaočkovaný ešte nie je. Dal by sa zaočkovať vakcínou Sputnik V, ale aj vakcínou AstraZeneca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok