Kraje prišli s novinkou. Do regiónov vyrazia očkovacie autobusy

TA3
14.4.2021 21:10

"Očkujeme tých, ktorí to nepotrebujú najviac" upozornil v Téme dňa podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. Kraje chcú spraviť vakcínu pre najzraniteľnejšie skupiny prístupnou, a preto požiadali ministerstvo zdravotníctva, aby delegovalo právomoc ísť za občanmi do obcí na VÚC. Ako povedal v relácii aj trnavský župan Jozef Viskupič, kraj má plán, ako očkovať seniorov priamo doma.

Kraje prišli s novinkou. Do regiónov vyrazia očkovacie autobusy
TA3

Pri najzraniteľnejších skupinách, teda pri ľuďoch nad 70 rokov, sme približne na úrovni 50 percentnej zaočkovanosti, povedal v relácii Lunter s tým, že v rámci Európy v tomto zaostávame. Župani preto ministerstvo požiadali, aby delegovalo právomoc na vyššie územné celky, a tie mohli ísť priamo do obcí za obyvateľmi a urobiť pre nich vakcínu prístupnou. Podľa Luntera je dôležité osloviť každého jedného dôchodcu. VÚC však teraz na to nemajú nástroje, a preto navrhujú vytvoriť napríklad call centrá a prostredníctvom nich oslovovať a registrovať seniorov na očkovanie.

Podľa Viskupiča, budú očkovacie tímy plniť službu "priamo v domácnosti". Ako opísal Lunter, spúšťajú pilotný projekt mobilných očkovacích jednotiek, pri ktorom volia prístup cielenia na obce, kde žijú ľudia nad 80 rokov. V rámci projektu chcú zverejniť harmonogram s termínom a miestom, kedy bude v obci očkovací autobus. Starostov s predstihom požiadajú o sprístupnenie obecných priestorov vhodných na očkovanie, vysvetlil v relácii. Okrem autobusov plánujú navštevovať obce s jednotkami, ktoré budú chodiť priamo k ľuďom domov a tam im podať vakcínu.

"Sme vo veľkom pozore," povedal o súčinnosti samospráv na očkovaní predseda Združenia miest a obcí Michal Kaliňák. Ak majú byť starostovia a primátori súčinní, chcú podľa neho vopred vedieť, aké sú od nich požiadavky. Aplikácie, ktoré využili na testovanie by vedeli podľa Kaliňáka použiť aj na očkovanie. Doposiaľ sa na to ešte nevyužili.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok