Nakúpi Slovensko vakcíny od neoverených výrobcov?

TA3 TASR
14.4.2021 15:20

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predpokladá, že Slovensko nebude nakupovať od neoverených výrobcov vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktoré nie sú prepustené na európsky trh. Povedal to v stredu po rokovaní vlády.

Nakúpi Slovensko vakcíny od neoverených výrobcov?
TASR/AP

Reagoval tak na informáciu nemeckej stanice ZDF, podľa ktorej sa Slovensko ako jediná členská krajina Európskej únie spoločne s Barbadosom či Líbyou usiluje cez prostredníkov rýchlejšie získať vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Ceny takýchto vakcín bývajú často omnoho drahšie, než na akých sa dohodli farmaceutické spoločnosti s EÚ, pripomenula televízia.

Lengvarský priznal, že k tejto téme nepozná všetky detaily. Uviedol, že ponuky na nákup vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dostali z rôznych spoločností už predtým. Na ponuku reagoval ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí. Podľa Lengvarského však malo ísť iba o diskusiu. "Bol som utvrdený v tom, že rokujeme s každým, kto prejaví záujem predať nám akúkoľvek vakcínu," uviedol.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre ZDF uviedla, že k uzavretiu príslušnej zmluvy zatiaľ nedošlo, no "rokovania už prebiehajú". Slovensko sa podľa jej slov "primárne pokúsilo nákup vakcín riadiť cez centrálny nákup z Európskej komisie".

Spoločnosť AstraZeneca v reakcii uviedla, že v súčasnosti neexistuje "nijaká dodávka, predaj, ako ani odbyt pre privátny sektor". "Ak niekto privátne ponúka vakcíny, ide pravdepodobne o falošné vakcíny," dodal výrobca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok