Vodič okoličányovcov s odvolaním neuspel, súd ho poslal za mreže

TA3 TASR
14.4.2021 11:36

Gabriela Hojsáka, vodiča člena východoslovenského gangu okoličányovcov Róberta Niguta, odsúdil Najvyšší súd za vraždu v štádiu pokusu spolupáchateľstvom na 15-ročný trest odňatia slobody.

Vodič okoličányovcov s odvolaním neuspel, súd ho poslal za mreže
TASR/Jakub Kotian

Rozhodol o tom NS SR na svojom verejnom zasadnutí, keď zamietol odvolanie obžalovaného aj prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči minuloročnému januárovému verdiktu Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica. Rozhodnutie NS SR je právoplatné. Trest si Hojsák bude odpykávať v ústave so stredným stupňom stráženia.

Odvolací súd skonštatoval, že rozhodnutie ŠTS z januára 2020 bolo správne a dokazovanie bolo vecne a správne vykonané. Hojsákovi bol udelený nižší trest z viacerých dôvodov - spolupracoval v procese proti skupine Róberta Okoličányho s orgánmi činnými v trestnom konaní, od činu uplynul dlhší čas, obžalovaný viedol bezúhonný život, obeť nepoznal a vražda zo strany hlavného aktéra nebola dokonaná.

Hojsák si rozsudok nevypočul, krátko po začatí verejného zasadnutia požiadal o pojednávanie v neprítomnosti. Z dôvodu práceneschopnosti sa ospravedlnil doterajší obhajca obžalovaného Viktor Križiak. Listom požiadal o odročenie zasadnutia rovnako aj Hojsák. Nesúhlasili s ustanoveným náhradným obhajcom. NS SR im nevyhovel. Hojsák bol vodičom na doživotný trest odňatia slobody odsúdeného Niguta, hlavného strelca z gangu Okoličányho, ktorý sa 9. augusta 2013 na ceste z Jahodnej do Košíc pokúšal zastreliť Mariána K. z Gelnice.

Podnikateľ vražedný útok prežil a auto značky BMW, v ktorom išiel Nigut s Hojsákom, havarovalo. Nigut strieľal zo samopalu vzor 61 Škorpión a zasiahol podnikateľa do tváre a hrudníka. Na likvidáciu Mariána K. dostal objednávku od neznámej osoby. Po Nigutovi sa stále bezúspešne pátra a pred rokmi bol na neho vydaný európsky a medzinárodný zatykač. Rovnako sa pátra aj po bosovi skupiny Okoličánym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok