Matovič mal na rokovania mandát, tvrdí Gyimesi. Podľa Kéryho sme sa zosmiešnili

TA3
13.4.2021 21:13

Nastalo počas rokovaní v Maďarsku diplomatické faux pas? Minister Igor Matovič obišiel slovenskú diplomaciu keď odcestoval za premiérom Orbánom rokovať o Sputniku. György Gyimesi (OĽANO) bol s ním a toto rozhodnutie obhajoval aj v našej relácii Téma dňa, naopak Marián Kéry (Smer-SD) tvrdí, že niektorými vyjadreniami len priliali olej do ohňa.

Matovič mal na rokovania mandát, tvrdí Gyimesi. Podľa Kéryho sme sa zosmiešnili
TA3

"Minister financií vybral mňa a nevidím na tom nič, čo by vybočovalo z mantinelov," uviedol Gyimesi v reakcii na svoju návštevu v Maďarsku, počas ktorej sa rokovalo o ruskej vakcíne Sputnik. Podľa neho mali minister zahraničných vecí Ivan Korčok aj štátny tajomník ministerstva Martin Klus niektoré neprípustné vyjadrenia k tejto téme, ktoré by mohli rokovania ovplyvniť. "Igor Matovič je aj podpredsedom vlády, bol to on, kto zabezpečoval celú ságu okolo Sputnika a mal aj mandát od Hegera, ktorý bol informovaný o detailoch cesty," dodal.

"Matovič zabudol, že nie je premiérom," oponoval Kéry s tým, že sa má prioritne venovať svojmu rezortu. To, že išiel rokovať o Sputniku je podľa neho absolútne neštandardné. "Obísť slovenskú diplomaciu je nenáležité, svojimi vyjadreniami ste priliali olej do ohňa," uviedol s tým, že ťukať na čelo si museli aj v Maďarsku. Slovenská diplomacia je podľa neho kvalitná.

Gyimesi si naopak myslí, že debata sa odklonila od podstaty. Stále je toho názoru, že o tieto vakcíny je na Slovensku záujem. Očkovať by sa podľa neho mohlo už prvý májový týždeň. Podľa Kéryho však zo Sputnika aktuálne nikto nemá osoh, zodpovedný je za to vraj Matovič aj Heger. Gyimesi ešte zdôraznil, že slovenských vedcov nezatracuje, Maďari však podľa neho certifikované laboratórium majú, my nie. "Kontrola jednej šarže trvá maximálne tri týždne," uviedol s tým, že náš Sputnik by už tento týždeň mohol byť v Budapešti. Kéry však s kontrolou v Maďarsku nie je stotožnený a tvrdí, že sme sa len zosmiešnili.

Ak ste reláciu nestihli v živom vysielaní, nájdete ju aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok