KDH: Vládu dobieha rozhodnutie zvýšiť odvody študentom

SITA
7.10.2012 12:15

Vládu dnes podľa podpredsedu KDH Milana Moravčíka začínajú dobiehať 30 percentné odvody z brigád pre študentov, ktoré schválila cez letné prázdniny, keď boli študenti mimo Slovenska.

KDH: Vládu dobieha rozhodnutie zvýšiť odvody študentom
SITA

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) začala mobilizáciu študentov Slovenskej republiky a avizovala na 23. októbra protestné zhromaždenia. Dôvodom je predovšetkým súčasný nevyhovujúci stav vysokého školstva na Slovensku a kroky vlády Roberta Fica, ktoré ŠRVŠ považuje za konanie škodiace záujmom študentov na Slovensku. Medzi hlavné problémy zaraďuje zvýšenie odvodového zaťaženia študentov pri práci na dohodu.

„Študenti sa po začiatku semestra na vysokých školách stretli a oprávnene sa hnevajú na nesociálne opatrenie Smeru. Je to útok na mladých ľudí, ktorí obmedzí dostupnosť štúdia pre mnohých z nich. Študenti budú musieť pracovať viac, aby si zarobili na obživu a študijné potreby,“ upozornil v rozhovore pre agentúru SITA Moravčík.

Zo 100 eur od zamestnávateľa doteraz študentom zostalo podľa Moravčíka 99 eur. Od budúceho roka to má byť len 70 eur. „Ak zamestnávateľ nevyčlení brigádnikom viac peňazí na hodinu tak, aby zarobili pôvodných 99 eur, tak budú musieť pracovať o 40% dlhšie,“ zdôraznil. Smer dal podľa neho prijatím vysokých odvodov pre študentov jasne najavo, že mu na nich nezáleží. „Potvrdilo sa to aj tým, ako ich odpinkal minister školstva. V takejto vážnej veci by ich mal pozvať na stretnutie sám predseda vlády Robert Fico a rokovať s nimi ako s rovnocennými partnermi. Robert Fico sa stretáva už takmer s hocikým, ale so študentmi vysokých škôl zjavne nemá záujem, lebo väčšina z nich nie sú jeho voliči,“ vyhlásil Moravčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok