V Téme dňa o vakcíne: Neoverený Sputnik by bol pokus na ľuďoch

TA3
12.4.2021 20:50

Sputnik V sme nakúpili, zatiaľ sa ním však neočkuje. Problémy pretrvávajú a aktuálne sa čaká na overenie Európskej liekovej agentúry ale aj maďarských laboratórií, ktoré o to požiadal minister financií Igor Matovič. Môžeme o vakcínu ešte prísť? Kedy by sa ňou mohlo očkovať? S našimi hosťami Petrom Osuským (SaS), Jurajom Krúpom (OĽANO) a Tomášom Valáškom (Progresívne Slovensko) sme sa o tom rozprávali v Téme dňa.

V Téme dňa o vakcíne: Neoverený Sputnik by bol pokus na ľuďoch
TA3

Čo je na vakcíne najväčším problémom? Na Slovensko sme doviezli tisíce dávok, avšak doteraz sú v skladoch a čakajú na overenie. Podľa Valáška nezáleží na tom, odkiaľ vakcína pochádza, doteraz však netušíme, či je bezpečná. Krúpa zase tvrdí, že o túto vakcínu na Slovensku je záujem a to treba rešpektovať. "Máme zhruba pol milióna ľudí, ktorí odmietajú iné vakcíny, potrebujeme zaočkovať aj ich," uviedol s tým, že bolo dôležité, aby Sputnik zabezpečili čo najskôr. "Mrzí ma, že sa z toho stala spolitizovaná téma," dodal. Kedy by sa mohlo Sputnikom očkovať? Podľa Krúpu je to otázka týždňa.

Osuský si zase myslí, že celý problém je v podstate veľmi jednoduchý, všetci výrobcovia totiž chcú byť preverení a pri Rusku by to nemalo byť inak. "Takto medicína nefunguje, laici si nesmú určovať, čo chcú," uviedol. Ak by sa očkovalo teraz, bol by to podľa neho pokus na ľuďoch.

"Posadnutosť ruskou vakcínou nedáva zmysel, nevieme či je to bezpečné. Je to Sofiina voľba za týchto okolností, pred ktorú občania nemali byť postavení," tvrdí Valášek. Sám pritom potvrdil, že nemá problém zaočkovať sa ruskou vakcínou, avšak vtedy, ak bude preverená Európskou liekovou agentúrou. "Neohýbajme pravidlá kvôli jednej vakcíne," dodal.

Podľa Krúpu je démonizácia Sputnika zbytočná nadpráca, ak by aj u nás vakcíny neboli použité, pdoľa jeho slov ich ľahko posunieme ďalej, pretože je o ne záujem aj v iných krajinách. "Táto pandémia nás stala už veľa peňazí, nebojím sa o to, že by na týchto dávkach padal osud Slovenska, nemám obavu, že by expirovali," uviedol Osuský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok