Na jeseň býva viac nehôd áut s chodcami

SITA
7.10.2012 11:07

Na jeseň, keď býva ráno dlhšie tma a večer sa skôr stmieva, sa objavujú častejšie nehody áut s chodcami či cyklistami, varuje polícia. Odporúča preto, aby sa chodci obliekali tak, aby ich bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti.

Na jeseň býva viac nehôd áut s chodcami
SITA

"Niekedy stačí len oblečenie s reflexnými prvkami alebo oblečenie si označiť reflexnými páskami," uvádza pre agentúru SITA trnavský policajný hovorca Michal Hanus. Policajti z vlastných skúseností pripomínajú, že cyklisti často jazdia na neosvetlenom bicykli bez reflexných doplnkov, taktiež po nesprávnej strane vozovky alebo v skupinkách vedľa seba, či dokonca pod vplyvom alkoholických nápojov.

Medzi ďalšie nástrahy jesene pre vodičov patrí podľa polície aj lesná či poľná zver. "Od vodičov sa v tomto období vyžaduje väčšia predvídateľnosť, lebo zver sa pri cestách spravidla objavuje v ranných hodinách a v dôsledku skracujúcich sa dní čoraz častejšie v poobedňajších hodinách v čase dopravných špičiek," ozrejmuje Hanus. Policajti radia, aby sa vodiči nesnažili vo vysokých rýchlostiach za každú cenu vyhnúť zveri, keďže následky šmyku môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom, čo platí najmä na diaľnici.

Na jeseň treba dávať pozor aj na poľnohospodárske práce, ako je napríklad zvoz cukrovej repy, pri ktorých býva znečistená vozovka od blata. Polícia upozorňuje taktiež na opadané lístie na ceste a s tým súvisiace nebezpečenstvo šmyku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok