Spojené štáty povolili Južnej Kórei rakety dlhšieho doletu

TASR
7.10.2012 09:51

Spojené štáty súhlasili s tým, aby Južná Kórea vlastnila balistické strely s dlhším doletom, schopné zasiahnuť územie celej KĽDR.

Spojené štáty povolili Južnej Kórei rakety dlhšieho doletu
SITA

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejské vládne zdroje.

Na základe dohody medzi Washingtonom a Soulom z roku 2001 nemohla Južná Kórea vyvíjať a rozmiestňovať balistické rakety s doletom dlhším než 300 kilometrov.

Dôvodom obmedzenia boli obavy z vyvolania regionálnych pretekov v zbrojení. Pchjongjang týmto spôsobom prakticky získal prevahu nad Soulom v raketovej technológií. V dôsledku reštrikcií zostali mimo dosahu juhokórejských rakiet viaceré kľúčové vojenské objekty v KĽDR.


Soul a Washington však teraz dospeli k novej dohode, ktorá Južnej Kórey povoľuje rakety s doletom až do 800 kilometrov. Juhokórejská vláda tvrdí, že vďaka tejto úprave bude môcť lepšie reagovať na jadrové i raketové hrozby a provokácie zo strany Pchjongjangu.


Súčasťou severokórejského zbrojného arzenálu sú strely schopné zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko či americké tichomorské teritórium Guam.


Oba kórejské štáty sú formálne vo vojnovom stave, pretože ich konflikt z rokov 1950-1953 sa skončil len prímerím, a nie plnohodnotnou mierovou dohodou. Na juhu Kórejského polostrova je rozmiestnených zhruba 28.500 vojakov, ktorí by mali zamedziť prípadnej agresii severu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok