FOTO Zosnulému princovi nosia kvety, s Britániou smúti celý svet

TA3 TASR
10.4.2021 10:38

Presne na poludnie sa Veľkou Britániou rozliehal zvuk výstrelov z diel. Príslušníci armády si tak uctili pamiatku zosnulého princa Philipa. Salvy zazneli okrem britských ostrovov aj v Austrálii či v Gibraltáre. 41 výstrelov z dela. Každý s odstupom jednej minúty. Presne toľkokrát vystrelili príslušníci kráľovského vojska a konského delostrelectva v Londýne, Edinburghu či Cardiffe. V skorších hodinách si zase príslušníci jazdeckého pluku vo Windsore Philipa pripomenuli slávnostnou prehliadkou a pozdravom pred hradom.

Väčšina britskej spoločnosti vnímala princa Philipa ako ikonu britskej monarchie, ktorá desaťročia stála po boku kráľovnej a podporovala ju v plnení každodenných štátnických povinností, povedal český novinár Ivan Kytka. Dodal však, že časť Britov ho aj pre "politicky nekorektné" výroky považovala za kontroverznú osobnosť.

S princom Philipom odchádza podľa Hošeka, ktorý roky pôsobil ako spravodajca Českého rozhlasu v Londýne, ďalšia veľká časť konzervatívneho poňatia britskej kráľovskej rodiny a akýsi tmel, ktorý držal kráľovskú rodinu pokope najmä v zložitých časoch. Pre hodnoty, ktoré vyznával, ako aj mnohé kontroverzné výroky, sa však z britskej monarchie vytratí aj duch prvej polovice 20. storočia.

O úmrtí princa Philipa informoval v piatok Buckinghamský palác. "S hlbokým zármutkom Jej Veličenstvo kráľovná oznamuje smrť svojho milovaného manžela, Jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu," píše sa vo vyhlásení paláca. Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom. Na Windsorský zámok sa vrátil 16. marca po prepustení.

Philip, ktorý sa oženil v roku 1947 v tom čase s budúcou kráľovnou Alžbetou, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok