Expremiér mnohých pobúril: Totálne poníženie, ŠÚKL nie je nepriateľ

TA3
10.4.2021 08:58

Návšteva ministra financií Igora Matoviča v Rusku a následne aj v Maďarsku mnohých prekvapila. Reakcie sú rôzne, avšak niektorí nešetrili kritikou.

Expremiér mnohých pobúril: Totálne poníženie, ŠÚKL nie je nepriateľ
TASR/AP

Podľa Alojza Hlinu z KDH si išiel Matovič do Ruska pre totálne poníženie. "Veď ako obeť nechutných mocenských geopolitických vplyvov, ktorý za Sputnik položil svoj politický život, ho mal priamo na letisku vítať V. Putin, namiesto toho to vyzerá tak, že ho tam nevítal nikto. Urobili z neho užitočného idiota. Matovič to, že si to šuškajú Rusi medzi sebou, ako jediné rozumel a inšpirovalo ho to napísať status," uviedol na sociálnej sieti s tým, že minister dopadne ako Robert Fico.

O niečo miernejšie vyjadrenie prišlo zo strany Juraja Šeligu (Za ľudí), zostalo však kritické. "Nie sme banánová republika, ktorá len tak dovolí pichať do tiel svojich občanov niečo, čo nie je otestované! ŠÚKL vie čo robí a nie sú to žiadni nepriatelia vakcíny Sputnik V, chránia naše zdravie, a to aj za cenu dnes značne nepatričnej a neprimeranej kritiky. ŠÚKL má moju plnú podporu, a to bez ohľadu na to, ako rozhodne o Sputnik V, pretože viem, že rozhodujú na základe faktov a nie emócií," napísal na sociálnej sieti a podporil Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý si od ministra financií vyslúžil kritiku.

Na stranu ústavu sa postavili viacerí, Matovičove útoky ich pohoršili. Biochemik Pavol Čekan toto konanie označil za "nehorázne" a za "absolútne nemiestne" to považuje aj matematik Richard Kollár. "Jeho útoky na slovenskú vedu a odborníkov považujem za osobný útok na mňa," uviedol na sociálnej sieti.

Predsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková si na tlačovú besedu zavolala aj samotnú šéfku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanu Baťovú. "Neútočme na naše odborné autority, ktoré si robia svoju prácu," vyzvala Cigániková.

Matovič, ktorý rokoval v Moskve, povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny Sputnik V neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete. ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Biomedicínske centrum SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Matovič neskôr odcestoval aj na rokovania do Maďarska, kde žiadal o to, aby ich pre Slovensko odborne posúdili v ich laboratóriách. Maďarsko vyhovelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok