Sputnik nie je darček, ale tovar. Cigániková sa postavila za odborníkov

TA3
9.4.2021 15:49

Predsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková reagovala na dianie okolo vakcín na Slovensku. "Vieme, že vakcíny Sputniku sa líšia. Pritom sa nelíši len šarža, ale aj konzistencia, obsah, dávkovanie. Vakcína u nás sa nedá porovnať s ostatnými, to nie je útok, ale fakt," povedala Cigániková.

Informácie o vakcíne nám podľa Cigánikovej nedajú politici, ale odborníci. Predsedníčka výboru NR SR pre zdravotníctvo sa postavila na stranu Štátneho úradu na kontrolu liečiv. Súhlasí, že porušenie dohodnutých pravidiel, ktoré nám vytklo Rusko, je problémom. Je však podľa nej správne, že sme očkovaciu látku dali skontrolovať predtým, ako ju posunieme občanom. Rusko nám podľa Cigánikovej malo dodať potrebné podklady. "Netvárme sa, že nemáme právo overiť si kvalitu dodávky," povedala s tým, že Sputnik nebol žiadnym darčekom, išlo o tovar, ktorý sme si kúpili.

Ak Sputnikom nebudeme môcť očkovať, môžu sa ľudia podľa Cigánikovej dať zaočkovať AstraZenecou, ktorá je registrovaná a overená a funguje na podobnom princípe. "Neútočme na naše odborné autority, ktoré si robia svoju prácu," vyzvala.

"Neverím tomu, že kolegovia v maďarskej liekovej agentúre budú postupovať inak, ako my," povedala Zuzana Baťová, raditeľka a generálna tajomníčka ŠÚKL o testovaní Sputnika v Maďarsku. Postupy v rámci Európskej únie sú podľa nej štandardizované.

Ruské vakcíny Sputnik V má pre Slovensko odborne posudzovať Maďarsko, potvrdil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, za ktorým odcestoval minister financií Igor Matovič. Ten ich vraj požiadal o pomoc a Maďarsko vyhovelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok