Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Odtlačky prstov“ na bankovkách by mohli pomôcť odhaliť falzifikáty

„Odtlačky prstov“ na bankovkách by mohli pomôcť odhaliť falzifikáty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci čoraz viac krajín prechádza na robustnejšie a ťažšie kopírovateľné polymérové bankovky, stále sa falšujú. Nová technológia by mohla pomôcť odstrániť tieto falzifikáty tým, že im vezme „odtlačky prstov“.

Počas výroby polymérových bankoviek zanecháva nanášanie vrstvy známej ako krycí povlak náhodnú disperziu nečistôt v atramente. Výsledný vzor nečistôt je pre každú jednotlivú bankovku jedinečný a nemožno ho duplikovať, ale je možné ho zobraziť osvetlením časti bankovky zozadu.

Vedci z Warwickovej univerzity pritom dokázali pomocou komerčne dostupného skenera na filmové negatívy zachytiť tieto vzory, alebo ako ich nazývajú - „odtlačky prstov“, z konkrétnej malej oblasti na celkovo 340-tich testovaných britských bankovkách. Tieto vzory boli prevedené na súbory vektorových obrázkov, ktoré bolo možné následne priradiť späť k „odtlačkom prstov“ na pôvodných bankovkách, keď sa znova naskenovali v tej istej oblasti.

Skenovanie 10-librovej bankovky.

Myšlienka tejto technológie, ktorá bola nazvaná ako Polymer Substrate Fingerprinting, je taká, že ak by bola bankovka podozrivá z falošnosti, mohla by byť skenovaná, aby získala svoj „odtlačok prsta“. Ak by sa tento odtlačok nezhodoval so vzorom, ktorý by sa nachádzal v oficiálnej vládnej databáze, pre skutočnú bankovku s rovnakým sériovým číslom, príslušné orgány by vedeli, že podozrivá bankovka bola skutočne falošná.

Navyše sa ukázalo, že povrchová úprava na bankovkách chráni vzory „odtlačkov prstov“ pred každodenným hrubým zaobchádzaním. Otázka je, že ak by každá bankovka v obehu mala mať svoj „otlačok prsta“ v databáze, či by to nepredstavovalo nezvládnuteľné množstvo údajov na ukladanie a spracovanie?

Ukážka oblasti znaku z polymérovej 10-librovej bankovky (hore). Tri snímky v dolnej časti ukazujú náhodnú variáciu vzorov pre tri rôzne 10-librové bankovky.

Tím tvrdí, že nie. Ako príklad je uvádzaná Veľká Británia, kde v súčasnosti sú v obehu takmer 4 miliardy bankoviek. Vedci hovoria, že každý „odtlačok prsta“ na bankovke predstavuje asi 2 048 bitov, teda 256 bajtov. Celková veľkosť získaných dát „odtlačkov prstov“ pre 4 miliardy bankoviek je 1 024 GB. V praxi by sa táto technika mohla uplatniť len na bankovky s vysokou hodnotou, napríklad 50 libier. Počet 50-librových bankoviek je asi 351 miliónov, takže pre uloženie dát stačí len niečo cez 100 GB. Veľkosť dát by tak mala byť zvládnuteľná.