Pripravte sa na krízu, povedal Kim občanom. Hovoril o hladomore

TA3 TASR
9.4.2021 10:55

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval občanov, aby sa pripravili na náročnú krízu. Ako v piatok informovala stanica BBC, situáciu tak prvýkrát prirovnal k hladomoru, ktorý v 90. rokoch 20. storočia postihol celú krajinu.

Pripravte sa na krízu, povedal Kim občanom. Hovoril o hladomore
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Autoritársky vodca na štvrtkovom zjazde Kórejskej strany práce jej členov vyzval, aby "viedli ďalší zložitejší 'Namáhavý pochod' s cieľom zbaviť náš ľud čo i len trochu ťažkostí". Namáhavý pochod je výraz, ktorým severokórejskí predstavitelia označujú hladomor v polovici 90. rokov, keď po páde Sovietskeho zväzu zostala Severná Kórea bez zásadnej pomoci, vysvetľuje BBC. Odhady mŕtvych sa líšia, pričom niektoré štatistiky uvádzajú čísla od státisícov až po niekoľko miliónov.

Kim Čong-un už predtým uviedol, že jeho krajina čelí "najhoršej" situácii z dôvodu viacerých faktorov vrátane pandémie koronavírusu, sankcií zo strany USA a prírodných katastrof z minulého leta. Je to však prvýkrát, čo verejne vyhlásil, že vidí paralelu so smrteľným hladomorom, všíma si tlačová agentúra AP.

Severokórejské monitorovacie skupiny nezistili známky masového hladovania alebo humanitárnej katastrofy. Kimove vyjadrenia však podľa AP naznačujú, za aké vážne považuje súčasné ekonomické problémy. Podľa zahraničných pozorovateľov ide o najväčšiu skúšku jeho deväťročnej vlády.

Počas straníckeho zjazdu v januári Kim nariadil vybudovať silnejšiu sebestačnú ekonomiku, znížiť závislosť od dovozu a vyrábať viac spotrebného tovaru. Analytici však tvrdia, že problémy KĽDR sú výsledkom desaťročí zlého riadenia, izolácie a sankcií týkajúcich sa jadrového programu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok