FOTO Hádzali fľaše i kamene. Polícia v Belfaste čelí rozhnevaným demonštrantom

TA3 TASR
9.4.2021 10:33

Policajti v severoírskom meste Belfast museli vo štvrtok čeliť paľbe zápalných fliaš a kameňov, ktoré po nich hádzali demonštranti v najnovšej sérii už niekoľko dní trvajúcich nepokojov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojho reportéra prítomného na mieste diania.

FOTO Hádzali fľaše i kamene. Polícia v Belfaste čelí rozhnevaným demonštrantom
TASR/AP

Spŕška projektilov sa spustila na poriadkovú políciu na republikánskej strane rozdeleného mesta, keď sa snažila zabrániť davu dostať sa k tzv. lojalistom, ktorí podporujú zotrvanie Severného Írska ako súčasti Spojeného kráľovstva. Práve oni stoja za minulotýždňovým vypuknutím protestov, ktoré neskôr prerástli do nepokojov a vyžiadali si desiatky zranených.

Britský premiér Boris Johnson a jeho írsky náprotivok Micheál Martin prejavy násilia už viackrát odsúdili. Po spoločnom telefonáte obaja lídri zároveň apelovali na upokojenie situácie, k čomu sa vo štvrtok večer pridala aj vláda USA. Násilnosti ešte v stredu odsúdili vedúci predstavitelia najväčších severoírskych politických strán - ľavicovej nacionalistickej strany Sinn Féinn a Demokratickej unionistickej strany (DUP), pričom spomenuli najmä podpálený autobus i útok na fotoreportéra z denníka Belfast Telegraph. Severoírsky parlament (Stormont) zvolal na štvrtok mimoriadne zasadnutie.

Zo vzniku konfliktu v Severnom Írsku vinia nespokojnosť lojalistov s rozhodnutím nezačať trestné stíhanie voči členom nacionalistickej strany Sinn Féin, ktorí sa vlani v lete zúčastnili na pohrebe a údajne tým porušili pandemické opatrenia. Znepokojenie vyvoláva aj časť dohody o brexite týkajúca sa Severného Írska, pripomína britská stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok